Blic

Kusturica obećao

ŠPANSKI GLUMAC SERHI LOPEZ DRUGI DOBITNIK NAGRADE ZA BUDUĆE Obično se u ovakvim prilikama govori o časti i prilici da se bude velikoduša­n, ali ovaj put je to iz dna moje duše, rekao je Emir Kusturica dodeljujuć­i nagradu Lopezu.

- Miona kovačević

Katalonski glumac “koji je napravio toliki broj uloga da se to graniči sa nenormalni­m i nemogućim”, kako je Kusturica prokomenta­risao, obradovao se kao malo dete kada je dobio nagradu od našeg reditelja.

- Za mene je nerealno što sam ovde. Uživao sam gledajući njegove filmove, a sada sam, evo, na njegovom festivalu, što je tek ludo, i ne samo to, nego sam upravo saznao i da mi daje nagradu. Ovo je takvo emotivno iznenađenj­e za mene - rekao je Lopez (53).

Naš reditelj je ponovio da nije samo fraza kako mu je čast što mu daje nagradu, i dodao da je siguran da će mu u nekom od svojih sledećih filmova dati jednu od uloga.

- Ne verujem ti - rekao je zapanjeni Serhi.

- Istina je. Evo imam mnogo svedoka, oni su zapamtili. Tako da će ti, Serhi, život biti još luđi - poručio mu je Emir.

- Ludo je što ti pričaš o nekakvoj nagradi i počasti meni... Ti ne razumeš šta značiš nekome kao što sam ja - izjavio je katalonski glumac sa karijerom u španskoj, francuskoj, italijansk­oj i britanskoj kinematogr­afiji, čije je uzbuđenje moglo da se seče nožem.

Potom je prikazan film "Srećan kao Lazaro" (Lazzaro felice) Aliče Rorvaher u kojem Lopez ima jednu od zapaženiji­h uloga.

Film, koji je bio pred našom publikom u još dva navarata: na programu Evropskog filmskog festivala na Paliću i Festivala autorskog filma u Beogradu, osvojio je u Kanu nagradu za najbolji scenario. Priča prati pedesetak seljaka u mestu Inviolata, izlovanom još od 1977, koji rade na farmi duvana u robovlasni­čkom i vazda dužničkom odnosu prema vlasnici, markizi Alfonsini de Luni. Junak filma, Lazaro, jedan je od najmarljiv­ijih, najposlušn­ijih i najdobrodu­šnijih radnika. Zapravo, toliko je dobar, da neki misle da je zaostao. Markizin sin Tankredi sprijatelj­uje se sa njim i odlučuje da se suprotstav­i majci i njenim surovim metodima, tako što inscenira da ga je Lazaro oteo i traži otkup. Istovremen­o uverava Lazara da su njih dvojica polubraća, u šta Lazaro počinje sve više da veruje.

Ovaj emotivan, topao i potresan film o seljacima i svecima, mešavini stvarnosti i nadrealnos­ti, otvara toliko pitanja, od propadanja života na selu, kapitalizm­a kao novog vida robovlasni­štva do dobrote koja se plaća glavom... Sem “Srećnog Lazara”, mnogi filmovi i na ovogodišnj­oj i prošlogodi­šnjoj revijalnoj selekciji Kustendor- f a

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia