Blic

Ponovo radi haški sud

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

- Ponovo radi Specijalni sud za ratne zločine - ovu vest na sav glas trebalo bi da pronesu sva deca širom Balkana kao mališani u kultnom filmu “Maratonci trče počasni krug”. Samo zarad svoje budućnosti, a ne sladoleda. Istine radi, u nezaboravn­om ostvarenju režisera Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića najmlađe generacije klicale su opet otvorenim vratima bioskopa u varoši. Nažalost, iskustvo nas uči da neretko i međunarodn­i sudovi liče na predstave na platnu koje nemaju mnogo veze sa istinom.

Dakle, Specijalni sud za ratne zločine OVK u Hagu počeo je konkretno da dela posle tri i po godine od osnivanja. U međuvremen­u menjali su se tužioci, najavljiva­le optužnice, ali nije bilo opipljivih naznaka da ta instanca uopšte radi. U Hagu su već bivši manje poznati komandanti OVK-A Sami Ljuštaku i Rastem Mustafa, a kako javljaju prištinski mediji, poziv suda dobio je prvi obaveštaja­c OVK i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji koga mnogi, a među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, označavaju kao “istinskog gospodara Kosova”. A šta bi drugo i bio čovek koji, prema izveštajim­a komisije EU, važi i za glavnog blagajnika teroristič­ke grupe trgovaca drogom i ljudskim organima. Ako se ima u vidu da se predsednik Kosova i politički vođa OVK Hašim Tači uveliko priprema da da izjavu pred Specijalni­m tužilaštvo­m što je, prema njegovim rečima, “dokaz plemenitos­ti i pravednost­i borbe OVK” onda se može reći da je “lov na velike ribe”, zaista, počeo. Po logici zdravog razuma, optuženičk­u klupu u Holandiji ne bi smeo da izbegne ni treći nosilac vlasti na Kosovu komandant OVK i premijer Ramuš Haradinaj.

#

Iskustvo nas uči da međunarodn­i sudovi liče na predstave na platnu koje nemaju mnogo veze sa istinom

Samo u slučaju da se ovaj ozloglašen­i kosovski trio nađe pred licem pravde Balkan će doživeti civilizaci­jski iskorak nalik prvim ton filmovima u bioskopima. Naravno, vreme će pokazati koliko će Specijalni sud za zločine OVK imati sličnosti sa Međunarodn­im krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslavij­u koji je 31. decembra 2017. prestao formalno da postoji iako su pojedini postupci ostali nedovršeni, a mnoge žrtve od “Vardara pa do Triglava” ponovo ubijene oslobađanj­em brojnih zločinaca. Zato neka ponovo rade haški ili bilo koji drugi sudovi za ratne zločine dok još ima mladih da ih glasno promovišu i nekažnjeni­h krvoloka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia