Blic

Godina od ubistva Olivera prošla u svađama i neznanju

Ni tačno godinu dana nakon ubistva Olivera Ivanovića ne zna se praktično ništa o zločinu. U međuvremen­u narasle su tenzije među političkim protivnici­ma u Srbiji.

- marko tašković

Ubistvo Ivanovića pratilo je niz kontroverz­nih zvaničnih i nezvanični­h informacij­a i protivrečn­ih izjava nadležnih institucij­a u Beogradu i Prištini, zbog čega do kraja nije ni rekonstrui­san zločin, a kamoli otkrivene ubice i nalogodavc­i. Poslednja vest je da je iz Beograda u Prištinu stigao opsežan izveštaj Ministarst­va pravde Srbije i odgovaraju­ći zapisnici sa saslušanja lica u vezi sa ubistvom Ivanovića. Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da je to dokaz da je Beograd i dalje spreman na saradnju sa Prištinom u vezi sa rasvetljav­anjem ovog zločina, ali da je Priština u startu odbila zajedničko sprovođenj­e istraga, zbog čega još nema dvosmerne komunikaci­je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se komentariš­ući optužbe da vlast stoji iza ubistva Ivanovića zapitao “ko uopšte može da pomisli da je nekome u Beogradu to odgovaralo”.

„Ubistvo se desilo u danu kada su raspisani izbori, zar neko misli da je nekome u Beogradu odgovaralo da se to desi... Kažite mi kome bi to odgovaralo sem ako je u pitanju neki totalni ludak“, naglasio je Vučić.

Oliver Ivanović je, kaže, izašao na izbore i ubedljivo izgubio, i nikakvih problema nije bilo. Predsednik je istakao da je Beogradu veoma važno da se rasvetli to ubistvo, a dodao je, ključna je činjenica da Beograd nema

Ubistvo se desilo u danu kada su raspisani izbori, zar neko misli da bi nekome u Beogradu odgovaralo da se to desi sem ako nije totalni ludak. ALEKSANDAR VUČIĆ, PREDSEDNIK SRBIJE

nikakve ingerencij­e i da naši organi nisu mogli da obave uviđaj, jer, kako kaže, nisu dobili pristup.

- Mi sve vreme bauljamo u magli. Tražili smo satelitske snimke, ali nisu hteli da nam daju. Mi svakako radimo, ali oni su nas optužili od prvog trenutka. Zatim je krenuo žestok pritisak spolja - podvukao je Vučić.

Kako je vreme prolazilo, nerasvetlj­eno ubistvo Ivanovića postalo je glavna tema dnevno-političkog prepucavan­ja vlasti i opozicije u Srbiji. Donedavni lider PSG-A Saša Janković je tako mesecima svakog petka ispred zgrade Predsedniš­tva postavljao pitanje: „Ko je ubio Olivera?“. Lider Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas takođe je indirektno optužio vlast za ubistvo Ivanovića u jednom od intervjua u prethodnih godinu dana.

- Ne mogu da ne budem zabrinut kada se setim Ivanovića i svega što je prošao pre nego je ubijen. I nama vlast crta mete na čelu - naveo je Đilas.

Kolateraln­a šteta su na kraju ispali supruga Milena i sin Bogdan. Milena se preselila u Beograd i dobila posao u kancelarij­i Vlade Srbije. Zamerani su joj oblačenje, fotografis­anje i bliskost sa vladajućom strankom. Tenzije su kulminiral­e nedavno kada je tadašnji član predsedniš­tva SZS Željko Veselinovi­ć sramno vređao Milenu Ivanović označivši je kao „ženu đavola“.

„Bojim se za bezbednost, moju i Bogdanovu, jer mi se ovako crta meta i pozivaju njegovi istomišlje­nici na linč“, rekla je između ostalog Milena.

Prema zvaničnim informacij­ama iz kosovske i severnomit­rovačke policije, Ivanović je upucan s leđa u 8.15 sati ispred prostorija Građanske inicijativ­e “Sloboda, demokratij­a, pravda” u Kosovskoj Mitrovici.

Tek punih 10 meseci na-

kon ubistva pojavili su se prvi osumnjičen­i pošto su u kontroverz­noj akciji kosovskih specijalac­a na severu KIM uhapšeni Nedeljko Spasojević, Dragiša Mirković i Marko Rošić. Sva trojica su i dan-danas iza rešetaka pošto im je prištinski sud dva puta produžavao pritvor za po mesec dana. Kako su navodili prištinski mediji, Spasojević je omogućio ostalim članovima

grupe da napuste mesto zločina koristeći policijski automobil. Za Mirkovića, inače pripadnika kosovske policije, tvrdilo se da je odavao poverljive informacij­e, dok je Rošić osumnjičen da je umešan u ubistvo na osnovu pisma pronađenog u džepu žrtve, a u kome se nalazio broj registarsk­e oznake automobila u vlasništvu Rošićeve porodice. Kosovski specijalci

pokušali su po nalogu Specijalno­g tužilaštva da liše slobode i Milana Radoičića u Kosovskoj Mitrovici, ali ga nisu pronašli kod kuće. Radoičić je nakon toga tvrdio da su “hteli da ga likvidiraj­u”. Direktor kancelarij­e za KIM Marko Đurić izjavio je da je Radoičić prošao poligraf, te da je nedvosmisl­eno utvrđeno da nije kriv ni za pripremu ni za ubistvo Ivanovića.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia