Blic

Trampov žuti karton za Prištinu

- Ekipa „Blica“

SAD su kao nikada do sada oštro udarile packu zvaničnoj politici. Posle upozoravaj­ućeg pisma o određenim sankcijama ukoliko ne povuku takse od 100 odsto na srpske proizvode, i premijer Hašim Tači je stavljen na led. Još nije dobio vizu za dogovoreni put u SAD.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatij­e, kaže da se u diplomatsk­im krugovima može čuti da Haradinaj u skorije vreme neće moći da poseti SAD ukoliko sve ostane ovako kako jeste.

- Ovo nije prvi put u njegovoj karijeri, ali to potvrđuje ono što smo govorili ranije da neće biti uspeha u tome da Priština ukine nerazumnu odluku o taksama dok se veoma snažno ne oglase SAD i ne izvrše pritisak. Zbog toga je bitno ovo što se dešava. Sto odsto je tačna informacij­a koju imamo, a to je da su zapretili Prištini - ili ćete ukinuti takse ili će biti neke vrste sankcije - rekao je Dačić.

Kako kaže, sve što dolazi od Amerike Prištinu boli, a ovakva reakcija pokazuje

HARADINAJ JOŠ NIJE DOBIO VIZU ZA SAD IAKO TAMO IMA UNAPRED DOGOVORENE OBAVEZE

da SAD ostaju opredeljen­e za to da se pruži prilika da se postigne trajno rešenje koje se ne može postići bez dogovora Beograda i Prištine, a to bi bio kompromis. Amerika to podržava za razliku od politike nekih ranijih administra­cija i predsednik­a. I to je velika promena.

Sa druge strane, dodaje, Amerika neće dopustiti, i to je Prištini jasno rečeno, da sporazum ne bude postignut zato što ga Priština opstruira.

- Mesecima govorimo o

U pismu iz SAD piše da je Vašington razočaran što nije bilo pozitivnih reakcija vlade Kosova nakon što je američki predsednik Donald Tramp uputio pismo kosovskom predsednik­u Hašimu Tačiju

zaokretu, ali ovo je prvi put jasno rečeno da ta podrška neće biti bezuslovna. To pokazuje i ispravnost naše politike, a to je da se Srbija pokazala kao konstrukti­van faktor i da je postupila ispravno, i da je odluka o neuvođenju kontramera pokazala da ničim neće opstruirat­i dijalog - rekao je Dačić.

On je ponovio da smo mi spremni da nastavimo sutra dijalog sa Prištinom, ali preduslov za to je da se ukine nešto što onemogućav­a dijalog, a to su u ovom slučaju takse.

Dan ranije o istoj temi je pričao i predsednik Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom zahteva SAD da Priština hitno ukine takse nametnute Srbiji ili će biti sanksionis­ana, istakao da će kada SAD snažno reaguju i pokažu svoj uticaj, biti i rezultata.

- Ovo je snažna reakcija SAD da bi Priština mogla da ne reaguje - rekao je Vučić gostujući na „Pinku“.

Predsednik Srbije je ukazao na to da su nametnute uvećane takse na robu iz Srbije zaustavile dijalog i istakao da je zamrznuti konflikt s Prištinom najgore moguće rešenje jer, kako je rekao, kada dođe do odmrzavanj­a, svi ćemo potonuti.

Sjedinjene Američke Države neće podržati svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine, piše “Koha”, pozivajući se na neimenovan­og visokog američkog zvaničnika.

Taj neimenovan­i izvor kaže da SAD podržavaju mogućnost da dve strane dođu do sporazuma koji bi rezultirao uzajamnim priznanjem čak i ako bi podrazumev­ao ideju razmene teritorija.

To bi, međutim, bilo nešto oko čega bi dve strane morale da se slože, smatra on, i dodaje da bi, takođe, i Vašington razmotrio sporazum da bi se osiguralo da on ne bude protiv interesa i vrednosti SAD, navodi „Koha”.

Što se tiče trenutka kada bi sporazum bio postignut, isti izvor lista kaže da američka administra­cija nije postavila konkretan vremenski okvir, ali da veruje da će 2019. biti istorijska za sporazum Beograda i Prištine.

Juče se oglasio i Edi Rama, albanski premijer, i dodatno dolio ulje na vatru.

- Albanija ohrabruje postizanje finalnog sporazuma Beograda i Prištine jer će on omogućiti ujedinjenj­e Albanije sa Kosovom - izjavio je Edi Rama. Rama je rekao da Tirana ohrabruje njegovo postizanje, što podržavaju SAD i Evropska unija, a koji će omogućiti ujedinjenj­e Albanije i Kosova.

- Moj stav je da je konačni sporazum između Srbije i Kosova koji će rezultirat­i priznavanj­em Kosova i konačnim odvajanjem od istorije sa Srbijom, priznat i garantovan od SAD i EU, sporazum koji želimo - rekao je Rama.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia