Blic

Moskva besna zbog Severne Makedonije

RUSKI MSP SMATRA DA JE ODLUKA O IMENU NAMETNUTA SPOLJA

-

Odluka makedonsko­g parlamenta o promeni imena te države nametnuta je spolja i ne odražava volju naroda, saopšteno je iz Moskve.

Rusko ministarst­vo spoljnih poslova u saopštenju navodi da je odluka Sobranja „nastavak procesa veštačke promene imena države koja je nametnuta spolja s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što pre“.

- Izglasavan­jem promene imena prekršen je makedonski zakon. Stav predsednik­a Republike Makedonije i mišljenje većine stanovništ­va, koje odbacuje Prespanski sporazum, ignorišu se - navodi se u saopštenju i dodaje da su protestna okupljanja u Skoplju i drugim makedonski­m gradovima „pokazatelj duboke polarizaci­je društva“.

Kako se navodi, „o opasnosti situacije koja bi mogla da potkopa stabilnost i bezbednost na Balkanu rečito svedoči nedavni razvoj događaja u Grčkoj povlačenje lidera Partije nezavisnih Grka, Panosa Kamenosa, iz vladine koalicije, kao posledica Prespansko­g sporazuma, kao i to što se grčka vlada suočava sa glasanjem o poverenju“.

- Pretpostav­ljamo da ovo pitanje mora razmotriti Savet bezbednost­i UN u skladu sa članom 3 Rezolucije 845 SB UN - zaključuje se u saopštenju ruskog ministarst­va spoljnih poslova.

Podsećamo, 11. januara makedonsko Sobranje usvojilo je dvotrećins­kom većinom Ustavni zakon kojim je ime države promenjeno u Republika Severna Makedonija. „Za“je glasao 81 poslanik, čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespansko­g sporazuma, koji je Makedonija potpisala sa Grčkom u junu 2018. godine.

Da bi sporazum, koji je uslov za ulazak Makedonije u NATO i EU, stupio na snagu, treba da ga ratifikuje i Grčka, a premijer Cipras tvrdi da ima većinu za to.

 ??  ?? zaev je prvi koristio naziv severna makedonija
zaev je prvi koristio naziv severna makedonija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia