Blic

Stižu savitljivi telefoni i podrška za 5G

Ove godine trebalo bi da dobijemo prilično uzbudljive i nešto revolucion­arnije telefone u odnosu na 2018. Najbolja naznaka su savitljivi telefoni koji su već predstavlj­eni, a čija prodaja bi trebalo uskoro da krene.

- Ana lađarević

5G je nova velika stvar u svetu mobilne telefonije. Telefoni koji podržavaju ovakve mreže donose brži aploud i daunloud podataka, samim tim uštedu energije na uređaju, bolju pokrivenos­t i stabilnije veze. To je samo korak ka masovnijem korišćenju virtuelne i agmentativ­ne realnosti na šta su najveći proizvođač­i već spremni.

Samsung je krajem godine pokazao svoj telefon Galaxy F, savitljivi tablet koji se pretvara u telefon kada odlučite da ga spakujete. Izvesno je da će sa sličnim modelom uskoro izaći i Huawei, koji bi trebalo da predstavi telefon sa OLED displejom i 5G konekcijom. Takođe, očekuje se da će kineski gigant već početkom marta početi sa prodajom P30 i P30 pro, koji bi trebalo da imaju trostruku glavnu kameru i ugrađen senzor za otisak prsta na samom displeju od 6 inča.

Pre toga, međutim, i to 20. fe- bruara, stiže Samsung Galaxy S10. Telefon bi trebalo da radi na novom Samsungovo­m ONE UI softveru, a navodno će postojati četiri varijante - Galaxy S10 Lite (4GB RAM + 128GB), Galaxy S10 (6GB RAM + 128GB/256GB), Galaxy S10 Plus: 6GB/8GB RAM + 128GB/256GB/512GB i Galaxy S10 Plus (5G Model): 8GB/12GB RAM + 256GB/512GB/1TB). Svi će imati zadnju kameru sa ultraširok­im sočivom od 16MP i f/1.9 koje slika u vidnom polju od 123 stepena, ali bez optičke stabilizac­ije. Uz nju ide standardna kamera od 12MP, koja će moći da menja između f/1.5 i f/2.4, zavisno od količine svetla koje je na raspolagan­ju tokom slikanja. Model Galaxy S10 Plus bi trebalo da ima i dodatno telefoto sočivo od 13MP i f/2.4 sa uglom gledanja od 45 stepeni.

Pre toga u Evropu stiže, i to već naredne nedelje, Honor View20, koji je pokazan u Las Vegasu na CES. Honor View20 opremljen

je sa 48MP zadnjom kamerom koju pokreće veštačka inteligenc­ija (AI) i zahvaljuju­ći novom Ultra Clarity režimu može kombinovat­i više 48MP fotografij­a u jednu 48MP fotografij­u. Tu je i 3D zadnja kamera, koja ima sposobnost da skenira i prepoznaje objekte u realnom svetu. Možda najzanimlj­ivije je ipak to što je prednja kamera rešena tako što je “isečena” na ekranu i umesto notcha ili useka, kako su to do sada radile druge kompanije, prostor na ekranu uopšte nije umanjen zbog kamere. Ona inače ima 28MP.

5G MREŽA DONOSI BRŽU I SIGURNIJU KONEKCIJU I UJEDNO ŠTEDI BATERIJU VAŠIH UREĐAJA

 ??  ?? samsungov savitljivi telefon kada se otvori ima tačskrin od *,+ inča, a nagađa se da Će koštati /.355 dolara
samsungov savitljivi telefon kada se otvori ima tačskrin od *,+ inča, a nagađa se da Će koštati /.355 dolara
 ??  ?? huawei svoj naredni model p+5 predstavlj­a u martu
huawei svoj naredni model p+5 predstavlj­a u martu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia