Blic

Butulija: Jak udarac za srpski rukomet

- I. V.

Rukometna reprezenta­cija nije se proslavila na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Posle remija sa Rusijom, pa očekivanog poraza od Francuske, neuspeh sa Brazilom (22:24) nas je osvestio i ostavio u trećoj ligi. Igor Butulija, proslavlje­ni reprezenta­tivac i as Crvene zvezde, svestan je slabosti našeg rukometa.

- Umesto pesme Bore Čorbe “Na zapadu ništa novo”, može se reći: U rukometu ništa novo! Nisam želeo posle jedne utakmice da konkretno kritikujem gde su problemi, ali posle ove moram da ukažem na neke stvari. Brazilci su počeli sa odbranom 5+1, gde se pokazalo da nemamo postavljen­u igru u napadu na tu zonu. Ne igramo preko krila, bekovi ne napadaju široko, pivot jeste stajao u nekim situacijam­a gde treba, ali nije bio aktivan niti je pratio igru, nije igrano na pravi način s njim, da iskoristim­o prazan prostor u odbrani rivala. Nemamo izgrađenu kolektivnu igru u tranziciji, u polukontri, da se tačno zna ko gde trči i šta radi.

Mnogo toga fali srpskom rukometu...

- Mnoge stvari ne funkcioniš­u i ovo je, nažalost, veliki udarac za naš rukomet. Vidi se da nemamo sistem i da nemamo svoj identitet, skidamo od drugih nebitne stvari. Recimo, da moramo da igramo u napadu sa igračem manje, sa još jednim igračem, a da menjamo golmana i da iz toga primimo par golova, kao i odlučujući kad smo imali napad za izjednačen­je, a umesto toga Brazilci su nam dali gol sa centra za 21:23?! Sad, što to neki igraju i što je to neki trend, pa moramo i mi?! To nije naša škola. Isti je slučaj kad se, bez obzira da li vodimo ili gubimo pet-šest razlike, kod postignuto­g gola naši igrači raduju tako što se udaraju pesnicom u srce kao da smo dali gol u fudbalu za pobedu u 90. minutu. Čemu to?

“Orlovi” su sinoć igrali sa Korejom u meču petog kola, dok nas u četvrtak čeka poslednji duel u grupi sa domaćinom Nemačkom.

- Te stvari govore da nemamo svoj identitet, stil igre, već uzimamo i bavimo se nebitnim stvarima. Moramo da ostanemo dostojanst­veni i da odigramo do kraja sve utakmice. Jednostavn­o, zasluženo smo izgubili od Brazila, poznatog po fudbalu a sada i po rukometu, i treba im čestitati na zasluženoj pobedi. Momci, glavu gore i dajte sve od sebe do kraja takmičenja - završio je

Butulija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia