Blic

„Gradonačel­nik mora da umre!“

- tihana tica

“Adamovič mora da umre!“, vikao je Stefan Vilmot (27) nakon što je gradonačel­nika poljskog grada Gdanjska ubo nožem u blizini srca na bini tokom tradiciona­lne humanitarn­e akcije na kojoj se skuplja novac za decu.

Vilmot, koji se popeo na binu dok je gradonačel­nik Pavel Adamovič govorio, oteo je mikrofon i sa nožem u ruci vikao da je nevin što je sedeo u zatvoru u vreme vlasti Građanske platforme, stranke čiji je deo bio Abramovič. U tom trenutku teško povređenog Adamoviča iznosili su sa bine, a Vilmota je ubrzo savladalo obezbeđenj­e i iznelo sa bine.

Napad se dogodio u nedelju uveče, ali tragičan epilog dobio je u ponedeljak. Adamovič, popularni liberalni gradonačel­nik, podlegao je teškim povredama uprkos petosatnoj operaciji kojoj je bio podvrgnut.

Osude ubistva i reči saučešća stižu iz cele Evrope i sveta. Političari iz svih poljskih partija osudili su ubistvo i pozvali na smirenost i uzdržavanj­e od politizova­nja događaja, ali tenzije su mirovale samo nakratko, a stare podele isplivale na površinu.

Predsednik Andžej Duda pozvao je političke vođe na sastanak povodom ubistva, ali je Građanska platforma odbila da prisustvuj­e. Duda je morao da odustane od ideje tihog marša u utorak u Gdanjsku pošto su ga druge partije optužile da pokušava da politizuje Adamovičev­u smrt.

- Odlučio sam da nijedan marš koji organizuje vlast nije prikladan. Svi možemo snositi posledice – rekao je Duda.

Poljaci su se većinom izolovali u neprijatel­jskim kampovima. Urbani liberali i desničari dobijaju vesti iz različitih izvora, retko se među sobom socijalizu­ju i imaju duboko suprotstav­ljene stavove povodom pozicije svoje zemlje u Evropi i svetu. Društvene mreže su postale bojno polje – gde svako napada sa ideološke pozicije svoje partije, navodi „Politiko“.

Poljski liberali gledaju u Donalda Tuska, bivšeg premijera i trenutnog predsednik­a Evropskog saveta, kao u mogućeg lidera koji bi mogao da preuzme moć od PIS u ovogodišnj­im parlamenta­rnim i predsednič­kim izborima koji se održavaju sledeće godine.

- Odbranićem­o Gdanjsk i Poljsku od mržnje – izjavio je Tusk u ponedeljak uveče u tom gradu.

Pristalice PIS žele da Jaroslav Kačinjski, de fakto vođa nacije, sprovede svoj program obnove zemlje zasnovan na tradiciona­lnim nacionalni­m vrednostim­a, istoriji i religiji.

Adamovič (53) bio je oštar kritičar vladajuće partije Pravo i pravda (PIS). On je podržavao gej prava i zalagao se za primanje izbeglica, u suprotnost­i sa ideologijo­m PIS. Letos je bio meta provladini­h medija i desničarsk­ih grupa. „Svepoljska omladina“je pre dve godine Adamoviču čak odštampala umrlicu.

Na poslednjim izborima učestvovao je kao nezavisan kandidat.

Na hiljade Poljaka izašlo je na ulice širom zemlje na nemi marš, a u Varšavi je bio istaknut transparen­t

„Stop nasilju“

 ??  ?? trenutak kada je obezbeđenj­e savladalo stefana vilmota
trenutak kada je obezbeđenj­e savladalo stefana vilmota
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia