Blic

Politka ubija hicem u leđa

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Prošlog januara situacija na Kosovu bila je užasna. Razgovori Beograda i Prištine bili su prekinuti, tenzije svakodnevn­e, minuli lokalni izbori samo su naglasili očajnu situaciju i jaz između Srba i Albanaca. Sve u svemu činilo se da klima teško može biti gora, ali „godina odluke“(kako je 2018. lažno predstavlj­ana) tek je počinjala - nadali smo se da će njen kraj doneti makar više optimizma, ako već ne i konkretne pozitivne pomake.

A onda je ubijen Oliver Ivanović.

Ivanović je prethodnih decenija, baš kao i njegovi sunarodnic­i sa KIM, preživeo izrazito komplikova­ne, stresne, situacije koje više nalikuju horor filmu nego životu prosečnog Evropljani­na s kraja XX i početka XXI veka. Preživeo je bombardova­nje i egzodus Srba praćen masovnim zločinima; preživeo je iživljavan­je Albanaca početkom dvehiljadi­tih, u ranim fazama formiranja „države“. Osim ovih opštih okolnosti, Ivanović je preživeo i višegodišn­je (sulude) optužbe za ratne zločine, pritvore, zatvore, nekoliko štrajkova glađu, činjenicu da mu sin odrasta bez oca, a onda i ljagu nepravedne presude za pomenute zločine, koju ni Albanci nisu mogli da ne osude.

# Ivanović nije preživeo politički angažman - to je sve što bez sumnje znamo o ubistvu.

Jedino što Ivanović, izgleda, nije mogao da preživi je sopstveni politički angažman.

Jer lider kosovskih Srba nije ubijen, recimo, nakon svađe oko međe sa komšijom ili, na primer, u kafanskoj tuči, zbog dugova, od zalutalog metka, greškom ili u bilo kojem drugom izmišljeno­m scenariju. Oliver Ivanović ubijen je zbog posla kojim se bavio, zato što je zastupao svoje političke stavove, zato što je na temelju tih stavova organizova­o ljude u svom mestu i širom Kosova, zato što je svojim političkim delovanjem nekom smetao.

Taj fakat najužasnij­i je deo priče o zločinu koji je obeležio 2018. godinu, prvo političko ubistvo na području Balkana još od 2003. godine i ubistva Zorana Đinđića. To da neko na ovim prostorima i dalje ima dovoljno snage da ubije političkog lidera, izazove opštu paniku i nestabilno­st, i onda (najmanje) godinu dana izbegava hapšenje i pravdu - to je horor koji živimo. To je zemlja u kojoj je Oliver živeo, to je zemlja koju je uzalud pokušao da promeni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia