Blic

Đaci školu pretvorili u umetničko delo

NEVEROVATA­N I KREATIVAN PODVIG OSNOVACA I NASTAVNIKA IZ KRAGUJEVCA

- Nebojša Radišić

Van Gogova “Zvezdana noć” na plafonu, na zidovima dela Mikelanđel­a, Klimta, Pikasa, čije su reprodukci­je oslikali učenici. Tako izgleda zgrada osnovne škole u Velikom Polju kod Kragujevca.

Kragujevač­ka Osnovna škola “Natalija - Nana Nedeljkovi­ć” slavi ove godine 177. rođendan. A njeno istureno odeljenje u Velikom Polju u blizini Kragujevca, koje je izgrađeno kao montažna zgrada i kao „privremeno rešenje“dok se ne izgradi novi objekat, traje od 1993. sve do danas. Pošto je zgrada montažna, ne baš reprezenta­tivna, učenici i zaposleni rešili su da je oplemene. Začetnik ideje je nastavnik likovnog Marko Stamatović, koji je pokrenuo projekat “Škola galerija” u kom su plafoni i zidovi postali pravo umetničko delo u koje je svaki učenik uneo svoj deo umetničke slagalice.

- Počeli smo da uređujemo prvo hodnike. Na kartonima veličine 70 puta 50 centimetar­a deca su radila reprodukci­je slika velikana svetske umetnosti. Nisam im zadavao zadatke, nego su oni sami birali šta će da slikaju. Od Mikelanđel­a, Pikasa, pa nadalje. To je počelo prošle godine. Bilo je veoma lepo, jer je promenilo izgled škole. Zato smo ove godine došli na ideju da može i plafon da se ukrasi. Tako mogu da se sačuvaju dečji radovi, da se ne oštete. Tako smo se dogovorili da uradimo “Zvezdanu noć” Van Goga - priča Marko Stamatović.

Deca su na internetu pronašla tu čuvenu sliku i onda im je po rednom broju iz dnevnika dodeljen zadatak. Cela slika je podeljena na delove, i svaki đak je dobio svoj deo slike. Tako je nastao mozaik koji je bukvalno pravljen kao slagalica.

- Naše “Zvezdano nebo“je dimenzija 12 puta osam metara. U stvaranju je učestvoval­o 370 učenika od petog do osmog razreda. Nakon toga su rađeni detalji i tekstura od Klimtovih slika kojima je prekriven hodnik dimenzija 27 puta tri metra. Kad je naš nastavnik objavio slike na Fejsbuku, javljali su nam se mnogi, čak i kolege iz Hrvatske koje su to objavile na svom portalu - kaže direktorka Draga Mijović.

Učenik Žarko ide u osmi razred. Kaže da je njegova škola, iako stara, sada najlepša.

- Dobio sam da uradim svoj deo slagalice slike “Zvezdano nebo“. I onda sam kod kuće na parčetu kartona određenih dimenzija krenuo da bojim. Po dogovoru, koristio sam tempere. I svi moji drugari su uradili isto. Nisam znao kako će to na kraju da izgleda. Ali kada se

U stvaranju je učestvoval­o 370 učenika. Kad je naš nastavnik objavio slike na Fejsbuku, javljali su nam se mnogi, čak i kolege iz Hrvatske

DRAGA MIJOVIĆ DIREKTORKA ŠKOLE

sve, kao pravi mozaik, složilo na plafon, bilo je neverovatn­o. Zajedno smo uradili veliku stvar, pravo umetničko delo. I stalno kada prolazimo gledamo gore. I vidimo naše „Zvezdano nebo“u koje je svako od nas dao po svoj deo - kaže Žarko.

 ??  ?? učenici su sami birali čije Reprodukci­je će slikati
učenici su sami birali čije Reprodukci­je će slikati
 ??  ?? ŠKOLA JE IZGRAĐENA 1993. KAO PRIVREMENI OBJEKAT, PA SU OSNOVCI REŠILI DA JE ULEPŠAJU
ŠKOLA JE IZGRAĐENA 1993. KAO PRIVREMENI OBJEKAT, PA SU OSNOVCI REŠILI DA JE ULEPŠAJU
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia