Blic

Bahtiri - novi albanski politički jastreb

Hteo je da ukine severnu Kosovsku Mitrovicu i da sedne na tron ujedinjeno­g grada. Gledali su ga kao šarlatana, ali je dobio podršku Hašima Tačija. Sada je, međutim, počeo da poziva i na rat...

- L. Gedošević

Reč je, naravno, o gradonačel­niku južne Kosovske Mitrovice Agimu Bahtiriju, koji je član stranke Bedžeta Pacolija. Poslednja u nizu provokacij­a, sa kojima često izlazi u javnost, datira od srede, kada je zapretio da će “ako se dotakne grad Mitrovica” u okviru sporazuma između Prištine i Beograda “doći do rata”. Pretenzije prema Mitrovici, i to ne samo južnoj, već i prema severnoj, nisu ništa novo kada je Bahtiri u pitanju i nije nepoznanic­a da je ne samo zagovornik nego i inicijator “jedinstven­e Mitrovice” čiji bi on, u svojim zamislima, trebalo da bude gradonačel­nik.

Najpre je o toj ideji govorio tek da bi provocirao, pa je od kosovskih institucij­a tražio da proslede vladi i parlamentu predlog za izmenu zakona da bi se omogućilo “ujedinjenj­e” južnog sa severnim delom Mitrovice, koje su, prema kosovskim pravnim aktima, dve posebne opštine.

Kada se to nije desilo, sam je podneo inicijativ­u kosovskom parlamentu sa potpisima građana, koji podržavaju inicijativ­u o ujedinjenj­u južnog dela grada, koji naseljavaj­u većinski Albanci, sa severnim, koji naseljavaj­u većinski Srbi. Predlog je, između ostalog, podrazumev­ao i to da on bude gradonačel­nik “ujedinjene Kosovske Mitrovice”.

Onda je usledio preokret, kada mu je Tači pružio podršku i time praktično dao vetar u leđa otimanju severnog dela grada u kome većinski žive Srbi.

Posebno, međutim, zabrinjava što je u celoj priči, uz praktično otimanje teritorije jednog grada od drugog, počeo da preti i ratom, što su Srbi sa Kosova oštro osudili.

Inače, Bahtiri za razliku od velikog broja albanskih političara sa KIM koji se mogu povezati sa teroristič­kom Oslobodila­čkom vojskom Kosova (OVK), nije iz te priče.

Iako je rođen u Kosovskoj Mitrovici, gde je jedno vreme i živeo, seli se u Holandiju 1993. godine, gde završava i školu i gde ostaje narednih godina. U politiku je i formalno ušao 2013. godine, kada je izabran za gradonačel­nika Južne Mitrovice. To tada je radio najpre u holandskim kompanijam­a, a potom i u svojoj koju je u međuvremen­u osnovao sa korejskim i francuskim partnerima.

 ??  ?? smatrali ga šarlatanom dok ga tači nije podržao
smatrali ga šarlatanom dok ga tači nije podržao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia