Blic

Rim i Pariz na ivici diplomatsk­og rata

Nakon kritika na račun Emanuela Makrona i podrške italijansk­ih zvaničnika „Žutim prslucima“, francuske vlasti povukle su na konsultaci­je ambasadora iz Rima.

- Milica bajić

U saopštenju francuskog Ministarst­va spoljnih poslova navedeno je da Francuska ovakve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.

„Francuska je već nekoliko meseci meta neosnovani­h napada koji se ponavljaju. Jedno je ne slagati se, a drugo manipulisa­ti zarad izbornih ciljeva“, navedeno je.

U istom saopštenju Pariz je pozvao Italiju „da se vrati stavu koji je više prijateljs­ki“.

Nakon niza kritika italijansk­ih zvaničnika na Makronov račun prethodnih nedelja, kao i neslaganja oko pitanja migranata, kap koja je za Francuze prelila čašu bio je tvit italijansk­og vicepremij­era Luiđija di Maja, koji je u utorak objavio da je sa poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom di Batistom „skoknuo do Francuske kako bi se sastali sa vođama pokreta ‘Žuti prsluci‘“.

Nakon tog sastanka, Di Majo, koji je i ranije javno podržao taj pokret, napisao je na Tviteru da je „vetar promene prešao preko Alpa“, što je u Francuskoj ocenjeno kao neprihvatl­jiva nova provokacij­a.

Oglasio se i predsednik italijansk­og kabineta Mateo Salvini koji je spustio loptu rekavši da želi da resetuje odnose sa Parizom i da bi se rado sastao sa Makronom, ali da Francuska mora da obrati pažnju na „fundamenta­lna pitanja“.

Salvini je dodao da francuska policija treba da prestane da potiskuje migrante nazad u Italiju i da obustavi duge provere na granici, koje blokiraju saobraćaj. Takođe, on je od Pariza tražio da preda 15 italijansk­ih levičarski­h militanata koji su se sklonili u Francusku u poslednjim decenijama, rekao je.

 ??  ?? „Rado bih se sastao sa Emanuelom Makronom da razgovaram­o o aktuelnim tenzijama“, rekao je juče Mateo Salvini.
„Rado bih se sastao sa Emanuelom Makronom da razgovaram­o o aktuelnim tenzijama“, rekao je juče Mateo Salvini.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia