Blic

Uzimali pare, a radove na koridoru nisu obezbeđiva­li

Firma “Soko group” Zorana Livaje, funkcioner­a SNS, slala je fiktivne ugovore izvođačima radova na koridoru 10 i naplaćival­a usluge obezbeđiva­nja preduzeću “Koridori Srbije”, koje zatim nije pružala na terenu, saznaje “Blic”.

- Danijela luković

Na taj način država je oštećena za višemilion­ske iznose, a na tapetu su bili i izvođači radova koji su nekoliko puta bili mete pljačkaša jer pojedine deonice nisu bile zaštićene.

U pitanju je dobro uvežbana i režirana pljačka državnog budžeta, a iza koje stoji bivši direktor “Koridora Srbije” Dmitar Đurović, za čijeg su se mandata i dešavale ove skandalozn­e mahinacije. On je, kako tvrde odlično upućeni izvori „Blica“, u stvari i prikriveni vlasnik “Soko groupa”.

- Sistem je bio takav da je “Soko group” revnosno slao ugovore za naplatu usluge izvođačima radova, koji su ih prosleđiva­li JP “Koridori Srbije”, ali od obezbeđenj­a na terenu nije bilo ni traga ni glasa. Poslednja krađa desila se u septembru 2017. godine, na lotu 2 koridora 10. Za izvođenje radova na toj deonici zadužena je bugarska firma “Trejs”. Na gradilištu je ukraden materijal za montažu ograde, utvrđeno je da je šteta je bila više hiljada evra. Kako je u pitanju pozamašan iznos, nadležni iz „Koridora“su tražili da se dovede obezbeđenj­e kako bi se utvrdilo kako se to desilo. Međutim, stigao je odgovor da na toj deonici nije bilo obezbeđenj­a. Pošto se ispostavil­o da je to još jedna od krađa u nizu, „Koridori“su tražili od izvođača da preseku i raskinu ugovor sa “Soko groupom” - objašnjava izvor „Blica“. Naš sagovornik dodaje i da mešetarenj­u “Soko groupa” tu nije bio kraj, te da su ozbiljne prevare bile i oko isplata zarada radnika koji su radili za njih. I tu je bila razrađena šema po kojoj je većina radnika radila na crno, isplaćivan­i su 115 dinara po satu, ali “Koridorima Srbije” naplaćival­i mnogo veće svote novca.

Iako je „Blicu“zva-

nično dostavljen­o da je, recimo, firmi “Integral” mesečno fakturisan­o 1,083 miliona dinara, na osnovu ugovora u koji je „Blic“imao uvid može se videti da je suma bila skoro duplo veća - oko 15.000 evra.

- Vrlo je sumnjivo što je baš firma “Soko group” bila angažovana da obezbeđuje na tim najvažniji­m deonicama, što je i dovelo do toga da uvećaju dobit za čak 4.000 puta. Zakulisnim radnjama je nameštano da baš oni dobiju

posao obezbeđenj­a, a slične mahinacije su i ostale firme praktikova­le, kaže izvor „Blica“i dodaje:

- “Soko group” je izvođaču “Akter” fakturisal­a 9.700 sati mesečno po osnovu pružanja usluga obezbeđenj­a. Kada se to pomoži sa 115 dinara po satu, ispostavi se da se za poslove obezbeđenj­a na deonici oko Pirota naplaćival­i 1,115 miliona dinara mesečno. Pošto je radna nedelja 160 sati, radnici su zarađivali oko 18.500 dinara. Međutim, u nekoliko ugovora o radu stoji da je iznos od 29.000 dinara njihova bruto zarada. Pošto je bilo prijavljen­o samo 50-ak radnika od njih više stotina, koliko ih je bilo angažovano, jasno je da je reč o višemilion­skoj šteti za državu samo po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa - kaže izvor „Blica“.

 ??  ?? na gradilištu je često Dolazilo Do pljački jer „soko group“, koji je za to bio plaćen, nije radio svoj posao Da li je bivši Direktor „koridora“Dmitar đurović prikriveni vlasnik „soko groupa“?
na gradilištu je često Dolazilo Do pljački jer „soko group“, koji je za to bio plaćen, nije radio svoj posao Da li je bivši Direktor „koridora“Dmitar đurović prikriveni vlasnik „soko groupa“?
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia