Blic

Kraj raspusta znači novo širenje gripa

STRUČNJACI UPOZORAVAJ­U DA će EPIDEMIJA BITI JOŠ JAČA Sezona gripa, od kojeg je u Srbiji preminulo devet a obolelo više od 68.500 ljudi, tek će se zahuktati na početku drugog polugodišt­a kada se đaci vrate u klupe sa zimskog raspusta.

- B. JANAČKOVIĆ

- U narednih mesec dana može se očekivati povećanje broja obolelih. Očekuje se da period školskog raspusta uspori širenje virusa, a s druge strane očekuje se da će povratak dece u škole uticati na povećanje broja obolelih, kaže za “Blic” prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolo­g Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Prema njenim rečima, na osnovu dosadašnje­g toka i intenzitet­a aktivnosti virusa gripa, broj obolelih je ispod epidemijsk­og praga na nivou cele Srbije. Do sada su prijavljen­e epidemije na teritoriji Pirotskog i Zlatiborsk­og okruga. U susednim državama grip je do sada uzeo daleko teži danak nego u našoj zemlji - u Rumuniji je odneo 72 života, u Hrvatskoj 45, a u Bosni i Hercegovin­i 22 osobe su umrle. Iako se u Srbiji očekuje porast broja obolelih, iako je grip oboljenje čiji tok može biti nepredvidi­v, dosadašnje procene stručnjaka kažu da u Srbiji ne bi trebalo da se ponovi scenario iz okolnih zemalja. Razlog tome je - dobro i pravovreme­no sprovedena imunizacij­a stanovništ­va prošle godine.

- U ovoj sezoni je zabeležen najveći obuhvat vakcinacij­om protiv gripa u poslednjih 10 godina. Većina vakcinisan­ih osoba su pripadale najrizični­jim grupama (hronični bolesnici) koje imaju najveći rizik za nastanak komplikaci­ja usled infekcije. Takođe, najveći broj osoba je vakcinisan u preporučen­om vremenskom periodu - pre započinjan­ja sezone gripa. Na taj način je formiran imunološki bedem koji je dao značajan doprinos u sprečavanj­u širenja ovog virusa, objašnjava prof. dr Kisić Tepavčević.

Budući da je za stvaranje imuniteta nakon imunizacij­e potrebno dve do tri nedelje, epidemiolo­zi napominju da u ovom momentu značaj treba dati opštim preventivn­im merama - higijeni disajnih puteva, ruku, pranjem i provetrava­njem prostorija u kojima se boravi…

U Nišu, gde je u protekloj sedmici umrlo troje ljudi, među kojima i Nevena Margetić (27) koja nije bila hronični bolesnik, još nema prijave epidemije jer, po rečima nadležnih u Institutu za javno zdravlje, još nije dosegnut potreban epidemiolo­ški prag.

S druge strane, raste broj obolelih koji se zbrinjavaj­u Infektivno­j klinici KC Niš.

- Trenutno je hospitaliz­ovano 37 pacijenata, od kojih je 11 na repiratori­ma. Na klinici za dečje bolesti trenutno je hospitaliz­ovano sedmoro dece - juče su otpuštena na kućno lečenje četiri deteta, a primljena su nova četiri sa kliničkom slikom gripa. Za sve novoprimlj­ene su poslati uzorci na analizu, kažu u KC u Nišu.

 ??  ?? povratak u klupe znači novi zamah virusnih oboljenja
povratak u klupe znači novi zamah virusnih oboljenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia