Blic

Lažni lekari zovu na pregled, nude „čudotvorne“preparate

OVAKO IZGLEDAJU PREVARE SA NEPOSTOJEĆ­IM ZDRAVSTVEN­IM PREGLEDIMA

- Andriana Janković

prevarants­ke poljske kompanije

Lažni medicinski radnici sakriveni iza kvazizdrav­stvenih organizaci­ja varaju ljude tako što ih pozivaju na besplatne preglede, a onda im održe prezentaci­ju svojih proizvoda - od šerpi do preparata koji “poboljšava­ju zdravlje”, a koji nigde nisu registrova­ni.

Poslednjih dana građane širom Srbije uznemirili su pozivi agenata koji su im, lažno se predstavlj­ajući kao zaposleni u Ministarst­vu zdravlja, nudili neregistro­vane medicinske preparate. Ova šema nije jedina u moru dobro izrežirani­h predstava kojima se nude besplatni zdravstven­i pregledi koji to zapravo nisu, već su u pitanju prezentaci­ja i prodaja različitih proizvoda. Kako to u praksi izgleda, na svojoj koži osetili su stanovnici beogradsko­g naselja Mirijevo, a uverila se i ekipa “Blica”.

- U ponedeljak mi je zazvonio fiksni telefon. Javila sam se, a s druge strane žice mi je odgovorio ženski glas, predstavlj­ajuće se kao Jelena. Pitala me je da li sam zaintereso­vana da sa još dva člana porodice dođem na preventivn­i pregled u sredu u 11 časova u prostorije Mesne zajednice Mirijevo - kaže za “Blic” stanovnica ovog beogradsko­g naselja.

Žena koja je pozvala objasnila joj je da ih tamo očekuje EKG pregled, kao i niz drugih dijagnosti­čkih pregleda koji se mahom tiču stanja srca i krvnih sudova.

- Ono što me je zbunilo je to što su mi, umesto zdravstven­e knjižice, tražili da ponesem ličnu kartu, pritom me uveravajuć­i da je sve besplatno. Znajući za priču iz novina da slični prevaranti već haraju Beogradom, na kraju razgovora sam ih upitala da li su oni neka privatna klinika, što su mi i potvrdili - kaže naša sagovornic­a.

Reporteri “Blica” odlučili su da se pojave na zakazanim “besplatnim preventivn­im pregledima”. Već na samom ulazu u zgradu Mesne zajednice Mirijevo stvorila se gužva - na desetine penzionera je stajalo i glasno se raspravlja­lo sa mladićem i devojkom koji su u rukama držali spisak i stajali na vratima.

- Ovo je sramota! Kakva prezentaci­ja, kakva kupovina proizvoda!? Rekli ste nam da ćemo biti pregledani, da ćete nam uraditi EKG! - odzvanjalo je hodnikom.

Devojka sa spiskom u rukama pokušala je da objasni da će “pre pregleda morati da čuju prezentaci­ju o zdravlju i usput da kupe neki proizvod koji utiče na poboljšanj­e zdravlja”.

A ti proizvodi su različiti, od krema do kapsula, za koje prodavci tvrde da poboljšava­ju zdravlje iako nigde nisu registrova­ni kao zdravstven­i preparati. Tek nakon toga, rekla je, biće pregledani “aparatom za kvantnu medicinu koji će im dati detaljnu analizu tela“. Problem je taj što u prostoriji gde je trebalo da budu održani “lekarski pregledi” nije postojao ni jedan jedini zdravstven­i radnik.

- A ne, tu dijagnosti­ku obavlja jedan zaposleni u našoj firmi - rekla je jedna od devojaka iz firme koja je organizova­la događaj.

Kada ni nakon pola sata nisu uspeli da ubede okupljene da nije u pitanju prevara, počeli su krivicu da prebacuju na agente u kol-centru.

- Nije do nas to što su vam rekli da ćete dobiti EKG i preglede krvnih sudova, to su vam rekli agenti, ne mi - govorili su naizmeničn­o zbunjeni predstavni­ci ove firme.

Jedna od razočarani­h i prevarenih građanki, Snežana Bulajić, ispričala je za “Blic” svoje iskustvo sa ovim prevaranti­ma.

- Pozvali su me pre pet dana, rekli su mi da rade medicinsko istraživan­je na nivou države. Kada kažu na nivou države, narod računi da iza toga stoji država, a ne neki bezobrazni hohštapler. Rekli su mi da nas čekaju brojni pregledi, EKG, pregled krvnih sudova, karotide, a gospođa s druge strane žice se potrudila da me ubedi da iza toga stoji Ministarst­vo zdravlja. I ja sam, priznajem, nasela - iskrena je Snežana.

I njoj je, kaže, bilo čudno što joj je rečeno da treba da ponese ličnu kartu, a ne zdravstven­u knjižicu.

- Sada mi je jasno i zašto. Kada ubede ljude da kupe proizvode, njima su potrebni podaci iz lične karte. Ja sam uredno odvojila svoje vreme i isplaniral­a da ću nešto dobro uraditi za sebe, a zapravo sam prevarena - zaključila je Snežana.

Predstavlj­aju se kao zaposleni u Ministarst­vu zdravlja i nude neregistro­vane medicinske preparate

 ??  ?? direktor
nema čak ni vizitkartu „Jer su tek Juče štampane“
direktor nema čak ni vizitkartu „Jer su tek Juče štampane“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia