Blic

Policija privela devojku ubice sa Banovog brda

STEŽE SE OBRUČ OKO ČABE DERA, OSUMNJIČEN­OG ZA UBISTVO NEBOJŠE MARKOVIĆA I U MAĐARSKOJ

- ANA Ž. Adžić

Mađarska policija privela je u Budimpešti ženu Niki (30), za koju se sumnja da je devojka čabe Dera (38), plaćenog ubice za kojim se traga zbog brutalne likvidacij­e Nebojše Markovića 5. januara u Beogradu.

Devojka je uhapšena u stanu svoje babe, a veruje se da bi ona mogla da dovede i do ubice za kojim tragaju i srpska, ali i mađarska policija.

- Rano ujutro specijalci, koji su vodili i pse, ušli su u stan na trećem spratu u Ulici Banijato, u naselju Kobanja. U tom stanu živi starija žena, koja je u tom momentu bila sa unukom Niki, koja joj je pomagala. Devojka je uhapšena, a kako su specijalci kazali stanarima zgrade, dovodi se u vezu sa ubicom Čabom Derom, koga policija traži od prošle jeseni - navode mađarski mediji.

Niki je navodno bila u vezi sa Čabom u vreme zločina u Budimpešti, zbog koga ga mađarski istražni organi traže, a veruje se da su u kontaktu bili i posle ubistva u Beogradu. Za sada nije poznato da li je Čaba Der boravio u stanu u kome je uhapšena Niki. Da li su se videli ili su samo komunicira­li telefonski, utvrđuje se, ali mađarska policija veruje da je upravo Niki osoba koja može da ih odvede do begunca.

Čaba Der je u žižu javnosti dospeo 5. januara, posle egzekucije Nebojše Markovića u beogradsko­m naselju Banovo brdo. Marković je ubijen ispred porodične kuće, u Ulici Rajka od Rasine 31, dok je kod gepeka pakovao kolica za bebu. Ubica mu je iz pištolja pucao u glavu i grudi, a zločin je snimila sigurnosna kamera pa je egzekutor Čaba Der odmah identifiko­van. Posle ubistva Der je utrčao u beli “punto” i pobegao.

Odmah je obelodanje­no da je Čaba Der iz zatvora u Sremskoj Mitrovici pušten pre dve godine, nakon što je odrobijao 13 godina za ubistvo Branislava Jelačića u Novom Sadu 2004. godine. Za nepune dve godine, koliko je na slobodi, uspeo je da zbog svojih “podviga” digne na noge srpsku i mađarsku policiju, kao i da i u Kantonu Sarajevo bude uhapšen, i to zlog planiranja likvidacij­e.

Za Derom postoji i međunarodn­a poternica, koju je raspisala Mađarska zbog sumnje da je 20. septembra prošle godine u Budimpešti ubio biznismena Lasla V. Der je biznismena ubio na parkingu na periferiji Budimpešte, tako što ga je primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo Lasla

V. bacio je u obližnji potok i pobegao, a u kolima ubijenog nađeni su droga i novac. Mađarska policija sumnja da je zločinu prethodio sukob u vezi sa drogom, a dva meseca posle tog ubistva, 15. novembra, budimpešta­nski sud dao je nalog da se za Derom raspiše međunarodn­a poternica, kao i evropski nalog za hapšenje koji važi unutra Evropske unije. Interesant­no je da je pre zločina u Budimpešti Čaba Der bio u pritvoru u Sarajevu, nakon što je sa Markom Gojčevićem uhapšen jer su navodno u taj grad došli da bi likvidiral­i Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe.

Ovi Čabini zločini, počinjeni za kratko vreme poznati su, a istražitel­ji iz regiona sumnjaju da je možda realizovao još neke egzekucije, ali da još nisu prikupljen­i materijaln­i tragovi da bi za njih bio i zvanično osumnjičen. Poznato je i da je imao kontakte i sa međunarodn­om kriminalno­m grupom Nasera Keljmendij­a, koji je trenutno na Kosovu i Metohiji, pa nije nemoguće da mu ovaj narko-bos svojim vezama pomaže u skrivanju.

Sumnja se da stoji iza još nekoliko likvidacij­a u regionu

 ??  ?? Snimak na kom Se vidi kako der hladnokrvn­o ubija muškarca koji iz gepeka vadi kolica za dete
Snimak na kom Se vidi kako der hladnokrvn­o ubija muškarca koji iz gepeka vadi kolica za dete

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia