Blic

Vođu stavlja ispreddece, žene, poziva. Zvučipozna­to?

Molijerova drama „Tartif” u režiji Igora Vuka Torbice premijerno će biti odigrana večeras od 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Somboru.

- Aleksandar latas

Predstava je rađena u koprodukci­ji NP u Somboru i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu te je premijera u potonjem pozorištu zakazana za utorak, 19. februara na Sceni „Pera Dobrinović“. Autorski projekat Torbice u osnovi je zadržao strukturu i likove Molijerove komedije, ali je tekst novi, bitno osavremenj­en, nastao tokom rada reditelja i glumaca.

Igor Vuk Torbica za „Blic“kaže da je u pitanju zapravo jedna kombinacij­a Molijerovo­g Tartifa i improvizac­ije na likove koje su odlučili da promene u nekim pogledima. Jednako tako i montiranje Molijerovo­g teksta u jednu misaono sličnu ali novu celinu činili su sve da postignu ono nužno za teatar, ovde i sada.

- Današnje vreme donelo je sa sobom i neke nove

NA OPASKU DA NIJE IMAO PROBLEMA KAO MOLIJER, TORBICA REPLICIRA: „KO KAŽE DA NEMAM PROBLEMA?“

izazove, vera i religija nije ono čime nas Tartif drži poslušnima, on se koristi demagogijo­m, crpi iz naših slabosti, obležava nas krivicom, iskorišćav­a naše mane i tabue, kako bi nas ucenio da ne činimo ništa, da ostanemo u strogom okviru građanske poslušnost­i, taj Tartif je svaki dan sa nama, u našim dnevnim i spavaćim sobama, sa nama za stolom dok ručamo, on je neizbežan i mi svi dobro znamo ko je on, makar i ne izgovarali njegovo ime naglas! Vreme je dakle Tartifu dodalo ne toliko jednostava­n pristup temi i jednu gorku ozbiljnost posledica trpljenja Tartifa u našim životima rekao nam je Torbica.

Imućni Orgon, glava kuće u ovom komadu, tipičan je predstavni­k francuskog građanskog društva iz 17. veka, njegova kuća je središte događaja javnog života.

Koliko se i do koje mere nešto promenilo do danas? Torbica za svog Orgona kaže da je sveprisuta­n, muškarac u srednjim godinama, koji je izgubio vlastitu stabilnost

i samopoštov­anje.

- On zapomaže za svojim ugroženim patrijarha­tom koji sam ne može da sprovede, pa onda bira da slepo veruje u simboličnu dominaciju vođe na kojeg je potrebno ugledati se. Zbog toga, spreman da zadovolji vođu, on njega stavlja ispred dece, žene, poziva, svih materijaln­ih dobara i zdrave logike odgovornog građanina. Zvuči poznato? - postavlja pitanje mladi reditelj.

Na opasku da možda nije imao problema kao Molijer koji je svog „Tartifa” jedva postavio na pozorišne daske, te je zabranjiva­n i cenzurisan, kao i da se nikad ne zna ko vodi u toj borbi umetnosti i cenzora, Torbica replicira:

- Ko kaže da nemam problema? Ko god da vodi, mi ćemo na kraju pobediti!

U predstavi igraju Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinovi­ć, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša. Scenograf predstave je Andreja Rondović, kostimogra­f Jelisaveta Tatić Čuturilo, a kompozitor Vladimir Pejković.

 ??  ?? „tartif je u našim dnevnim i spavaćim sobama, on je neizbežan i mi svi dobro znamo ko je on, makar i ne izgovarali njegovo ime naglas!“, kaže torbica
„tartif je u našim dnevnim i spavaćim sobama, on je neizbežan i mi svi dobro znamo ko je on, makar i ne izgovarali njegovo ime naglas!“, kaže torbica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia