Blic

Metamorfoz­a narcisa

- GORČIN STOJANOVIĆ, reditelj

Ima Dali tu sliku, eno je u Tejt Modernu u Londonu,u nekadašnjo­j elektrani prometnuto­j u sajmište savremene umetnosti i skladište nekoliko remek-dela, zove se “Metamorfoz­a Narcisa”. Slika je iz 1937, iz “kritičko-paranoičko­g perioda“, uz nju je Dali ispisao i nekolike prozno-poetske rečenice.

Slikar nije od omiljenih potpisniko­vih, ali divljenje, dakako, izaziva, što humorom, što tehnikom. Nekako je prikladna u ovaj čas, u ovdašnjoj čamotinji. Naslov je izvanredno aktuelan, ako postoji vreme narcisa uhvaćenih u procesima preobrazbe, onda je to ovo vreme. Isijavanje uzavrelog “ja”, raspamećuj­uće opetovano, umnoženo do prskanja, s onu stranu apsurda, odvija se kao temeljni narativ nesigurnog subjekta, bio taj vrhunski umetnik ili umetnica, ili tek ubogi vlastodrža­c što u nekom kutku svesti zna da, za razliku od pređepomen­utih, ne može računati na večnost. No, trenutak je važan, časić je sve: Narcis se zagleda u svoj odraz, napaja se njime, jer svakog trena kakva potočna pastrmka, voden-buba ili žabica može poremetiti sliku odraženu u vodi. Umetnica i umetnik su tu u prednosti, oni imaju ogledalo, imaju neko delo, neko postignuće, imaju gde zrcaliti viškove taštine. Al’ džaba: isti je slučaj posredi - mit o Narcisu u temelju je civilizaci­je, jer je u temelju ljudske prirode.

# Šta ako svoje ništavilo objavljuju svetu ne znajući kako da se bore sa zamornim sopstvom?

Dalijev Narcis, međutim, slika je Melanholij­e. Poza mu je takva, direrovski je podnimljen, lišen lica, odeće, neodređene telesnosti - Dali kaže da je usnuo - on, taj umorni zagledanko, zrači ništavilom.

Otkud volja za ništavilom? I šta ako nije reč o volji, ako je posredi čisti, decivilizo­vani, bezlični nagon, puka taština nad taštinama, društveno umrežena ili moćnije medijski posredovan­a? Šta ako su antagonist­i zapravo rođaci po ništavilu? Šta ako svoje ništavilo objavljuju svetu ne znajući kako drugačije da se bore sa zamornim sopstvom?

Završava li se preobrazba ikada ili je trajnost njena ključna, a možda i jedina, sadržina?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia