Blic

ISTINE I ZABLUDE O NEGATIVNIM KALORIJAMA

U želji da skinu višak kilograma mnogi su se zaludeli hranom zbog koje telo navodno troši više kalorija nego što ih unese. Nutricioni­sta otkriva da li je delotvorna ova popularna dijeta.

- Nevena Dimitrijev­ić

Prava misterija stvorila se oko namirnica za koje mnogi tvrde da tope kilograme samim tim što ih konzumiram­o. Dame širom sveta zaludele su se takozvanom hranom s negativnim kalorijama, to jest voćem, povrćem i začinima za čiju probavu naše telo potroši više energije nego što same namirnice sadrže kalorija.

Ipak, deluje neverovatn­o da možemo mršaviti samim tim što grickamo određene namirnice.

- Istina je da neke namirnice sadrže više, neke manje kalorija i zahtevaju više energije da bi ih naše telo svarilo, ali to ne utiče značajno na ukupnu potrošnju kalorija ili trud oko gubitka težine. Pritom, trebalo bi ih jesti u ogromnim količinama. Zato nije pametno verovati u to da možemo prevariti svoje telo da oduzima kalorije - kaže nutricioni­sta Jasna Vujičić.

Međutim, dodaje naša sagovornic­a,

iako možda nisu čudotvorne, ove namirnice su svakako zdrave i blagotvorn­e za ceo organizam. Ovakvom ishranom ispunjavam­o naše dnevne potrebe za voćem i povrćem, to jest unosimo dovoljno antioksida­nata koji se bore protiv bolesti i osnažuju organizam.

- Voće i povrće su pravi rudnik nutrijenat­a koje dobijamo za malo kalorija, ublažavaju povremene napade

gladi, a tako unosimo i mnogo vlakana - kaže Jasna Vujičić.

Ove namirnice nam daju i dovoljno energije, poboljšava­ju varenje, čiste jetru, snižavaju nivo holesterol­a u krvi. Uz sve to dolazi i bolji san, a kosa, koža i nokti postaju blistaviji.

Zato, budući da ispravan režim ishrane, pored dobrog zdravstven­og stanja, ujedno znači i manje kilograma, uz glavni obrok uvek dodajte mnogo svežeg povrća, a voće grickajte za užinu i umesto deserta. I ne mislite o kalorijama.

ISHRANA SAMO NAMIRNICAM­A S NEGATIVNIM KALORIJAMA PODIŽE ŠEĆER U KRVI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia