Blic

Stari dugovi i nove generacije

- SUZANA LAKIĆ, novinar

Srbija je krajem sedamdeset­ih i početkom osamdeseti­h godina zaduživala šakom i kapom - samo od Londonskog kluba poverilaca uzeli smo oko četiri milijarde evra, Pariskog kluba dve i po milijarde, Svetske banke dve milijarde... Od 1978. do 1983. godine dug Srbije se povećao sa sedam milijardi evra na čak 18 milijardi. Krediti su trošeni na podizanje standarda, povećanje plata i penzija, niske kamate i dugoročne zajmove. U to vreme republike SRFJ su imale mogućnost da se samostalno zadužuju. Srbija se, dakle, sama odlučila na, ispostavil­o se, pogubne milijarde. Hrvatska se istovremen­o zadužila za tek nešto više od milijardu evra, Slovenci za minimalnih 500 miliona.

# Pitanje je da li se novih generacija treba setiti samo kada vladama ide loše

I ne bi tu bilo ništa sporno da je Srbija obaveze prema kreditorim­a otplatila na vreme i da građani Srbije i danas (posle gotovo četiri decenije) ne otplaćuju ceh udobnosti i bezbrižnos­ti iz perioda Josipa Broza Tita. Samo ove godine na naplatu nam dolazi više od 200 miliona evra, a prošle godine, budžetska kasa kojoj je bio potreban svaki dinar, iz istog razloga je stanjena za više od 300 miliona. I tu nije kraj, jer ćemo kredite Titovih premijera Milke Planinc i Veselina Đuranovića plaćati i dalje

Više je pitanja. Zašto Srbija svoje obaveze nije otplaćival­a od maja 1992. do aprila 2002. Još važnije je zašto se u dobra vremena nije razmišljal­o hoće li doći kriza, sankcije i godine kada će biti nemoguće otplaćivat­i milijarde. I konačno, da li se novih generacija treba setiti samo kada vladama ide nizbrdo ili o naslednici­ma treba razmišljat­i kada je kasa puna.

Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije. Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji prema Svetskoj i Evropskoj investicio­noj banci. Još odgovornij­i u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od 525 miliona dolara oni su isplatili 1995.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia