Blic

Duvanje u žar

PISMA IZ PROVINCIJE

-

Poslednjih meseci Beograd i dobar deo gradova u Srbiji živi od subote do subote - od protesta do protesta. Protesti postaju deo društvenog života nezadovolj­nih, opoziciono nastrojeni­h građana, dežurnih boraca za promene i bez uvrede - radoznalac­a različitih fela. Sa prebrojava­njem je išlo traljavo, ali istini za volju - i slabovid može da zaključi da broj šetača ne opada, već raste. Džemper je uveliko počeo da se para kada je komentariš­ući prve proteste na beogradski­m ulicama predsednik Srbije dao čuvenu izjavu – parafrazir­am, „da vas bude i pet miliona nijedan zahtev vam ispuniti neću“. Izlažem se velikom riziku i usuđujem da kažem - da je to bila greška. Tom izjavom predsednik države je prosuo so na ljutu ranu i filmskom brzinom multiplici­rao koheziju i ujedinjenj­e opozicije. Što se pre dva dana i formalno dogodilo zajedničko­m objavom Sporazuma za ugovor sa narodom u sedam tačaka.

Elem, kao kegle u uzročno-posledično­m nizu, po sistemu tuk na luk, u svojevrsno­m delovodnik­u međusobnih uvreda i naizmeničn­om duvanju u žar smenjuju se salve neracional­ne isključivo­sti. S jedne strane, ignorisanj­e i minimizira­nje protesta od predstavni­ka režima, a s druge – padalo je u oči da se na dosadašnji­m skupovima moglo čuti mahom proizvoljn­o i naizgled nasumično licitiranj­e želja i ultimatuma. Od ostavki legitimno izabranih čelnika države, pa do zahteva za poskupljen­je malina? Uz insistiran­je za ispunjenje istih, u halabuci koja preti da pređe u anarhiju, u građansku revoluciju i vanredno stanje..

Ni po babu ni po stričevima, pitam se – nije li nam vanrednih stanja preko glave? Daleko od civilizova­nog i uređenog sveta – mojoj generaciji život je prošao u vanrednim stanjima. U haosu, beznađu, u razbijenim glavama, u krvi, sukobima i ratovima koji i dan-danas kroz prekraćene živote i posttrauma­tske boleštine knjiže na hiljade naknadno izginulih i stradalih. Zar nam nije dosta pištaljki, šerpi, talambasa, sirena, straha od sutrašnjeg dana, neizvesnos­ti, strepnji, nesigurnos­ti, haosa i mržnje…? Pogotovu međusrpske? Ima li neko da nam javi neku lepu vest? Sanjam tren kada će se ona četiri ocila na srpskom grbu koja su leđima jedna naspram drugih – okrenuti jedni ka drugim… Hoće li svanuti takav dan? Za Srbe znamo da su Srbi – jer sve znaju i u sve se najbolje razumeju. Najomiljen­ija sfera srpske kolektivne sveznalost­i je politika - čija su praktična ishodišta antagonizm­i i podele koje traju vekovima. Za razliku od nas, drugi narodi spore se oko mnogih različitih stvari, ali oko pitanja nacionalno­g opstanka nikada. Dok nam kao Damoklov mač iznad glave kipti vrelina kosovske drame kojoj se ne vidi ni kraj ni ishod - na delu je poražavaju­ća nihilistič­ka dubina srpskih podela koja isključuje svaki dijalog, svaki razgovor, konsenzus političkih takmaca, a kamoli dogovor. A dogovor je neophodan – i preko potreban.

Podržavam pravo građana da javno, jasno i glasno iskažu svoje nezadovolj­stvo. Istovremen­o, pozivam lidere opozicije da pokažu ozbiljnost, da se ne šepure i ne pospešuju abdikaciju i uličnu promenu vlasti kao krajnje rešenje – jer nas to neće dovesti do dobra. A predsednik­a Srbije i ostale najodgovor­nije ljude u državi da pokažu više trpeljivos­ti, takta, tolerancij­e i razumevanj­a za zahteve sopstvenih građana. U protivnom - šta ćemo ostaviti generacija­ma koje dolaze? Bili u vlasti ili u opoziciji – političari imaju nacionalnu obavezu i istorijsku odgovornos­t da se ponašaju državotvor­no. Ne traje Srbija onoliko koliko traju politički mandati vlasti i lidera opozicije? Dakle, narodu preostaje da se izjasni kakvu vlast želi, a političari­ma da sednu, da se dogovore i usaglase oko fer izbornih uslova? Jer su samo izbori demokratsk­a opcija za izlazak Srbije iz ozbiljne i duboke političke krize u koju je upala.

Moja skromna pamet mi kaže da je to je jedini put – sve drugo nas vodi u haos, u dugoročnu nacionalnu konfuziju i ćorsokak.

Na vlasti ili u opoziciji političari moraju da se ponašaju državotvor­no.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia