Blic

Ceo svet na strani Srbije po pitanju taksa iz Prištine

SEDNICA SB UN U NJUJORKU UJEDINILA RUSIJU I AMERIKU

- Danijela luković

Posle mnogo vremena najveće svetske sile i sve članice Saveta bezbednost­i konačno su stale na stranu Srbije u odnosu prema Prištini i na sednici u UN jednoglasn­o osudile takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e, i pozvale na momentalno ukidanje te mere.

U Njujorku je pre dva dana održana sednica SB UN na kojoj se raspravlja­lo o novom izveštaju o radu Unmika. Do samog početka sednice bilo je neizvesno hoće li se ta tema uopšte naći na stolu, a pozitivan ishod po Srbiju došao je i pored oštrog protivljen­ja pojedinih zapadnih zemalja i odluke Kosova da prekine komunikaci­ju sa Misijom UN.

Na početku rasprave o izveštaju o radu Unmika, šef Misije Zahir Tanin poručio je da se očekuje da dijalog bude nastavljen iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke za obe strane učesnice u tom procesu.

- Nema sumnje da se lideri obeju strana suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Međutim, minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalažen­je načina da se prilike stabilizuj­u, a ne uznemirava­ju - ocenio je Tanin koji se obratio putem video-linka iz Prištine.

Šef diplomatij­e Ivica Dačić je u obraćanju naglasio da Srbija nikada nije povlačila jednostran­e poteze, ni zbog ZSO ni zbog jednostran­e odluke Prištine da konfiskuje imovinu „Trepče“, i da dijalog može biti nastavljen tek kad Priština povuče takse.

- Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorim­a. Međutim, ukoliko to ne učine, biće jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucene - rekao je Dačić.

Istakao je i da Srbija pozdravlja započete aktivnosti Specijaliz­ovanih veća i Specijaliz­ovanog tužilaštva na saslušanju pojedinih lica sa KIM.

- Istovremen­o se nadamo da će uskoro biti podignute i prve optužnice, posebno imajući u vidu značaj ovog koraka u procesu rasvetljav­anja zločina izvršenih nad pripadnici­ma srpskog stanovišta i drugih nealbanaca na KIM - rekao je šef srpske diplomatij­e.

Kako su sve članice pozvale na ukidanje taksa, Da-

Hladan tuš za Prištinu na zasedanju UN u Njujorku

Očekuje se da dijalog bude nastavljen iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke za obe strane učesnice u procesu

ZAHIR TANIN,

ŠEF UNMIKA NA KOSOVU

čić je posle sednice rekao da je to bila jedna od najpozitiv­nijih sednica za Srbiju, i precizirao da će u 2019. biti održane tri sednice o izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji, a naredne godine o situaciji na toj teritoriji biti posvećene dve sednice.

- Posebno me raduje što se osude takse nisu čule samo od predstavni­ka Rusije, Kine, Indonezije, Ekvatorija­lne Gvineje i Južnoafrič­ke Republike koje nisu priznale KIM, već i od svih drugih članica, kao što su, na primer, SAD koje su, takođe, pozvale na momentalno ukidanje takse, Nemačke koja je rekla da je to apsolutno suprotno evropskim vrednostim­a, a u osudi taksa su izuzetno oštre bile i Belgija, Poljska, Obala Slonovače - rekao je Dačić.

Potpuno je opravdano, dodaje on, zalaganje Srbije za održavanje ovakve sednice i veoma je važno što je postignut jednoglasn­o dogovor svih članica SB UN da se više ne postavlja pitanje dinamike u kojima će biti održavane sednice.

- Imajući u vidu da neke zemlje ne žele temu Kosova na sednici SB UN, pretila je opasnost da ova sednica uopšte ne bude održana i da se uvede princip procedural­nog glasanja gde nema prava da se stavi veto i gde je za održanje sednice potrebno devet glasova “za”. Time su se sticali uslovi da tema KIM više ne bude na sednici SB UN - upozorio je Dačić.

 ??  ?? NISU SAMO RUSIJA I KINA VEĆ I SAD POZVALE NA MOMENTALNO UKIDANJE TAKSA, A NEMAČKA JE REKLA DA JE TO APSOLUTNO SUPROTNO EVROPSKIM VREDNOSTIM­A
NISU SAMO RUSIJA I KINA VEĆ I SAD POZVALE NA MOMENTALNO UKIDANJE TAKSA, A NEMAČKA JE REKLA DA JE TO APSOLUTNO SUPROTNO EVROPSKIM VREDNOSTIM­A
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia