Blic

Antivakcin­aši u novoj opasnoj kampanji

STRUKA IH JE DOTUKLA ARGUMENTIM­A OKO MMR VAKCINE, PA SU SADA SMISLILI NOVE LAŽI

- Maša Milojković

Antivakcin­aški lobi iscrpeo je ideje kako da obmanjuje javnost o navodnoj štetnosti MMR vakcine, pa su se izgleda sada preorijent­isali na drugu vakcinu.

Ovaj put na udaru je ona protiv humanih papiloma virusa (HPV), izazivača raka grlića materice, ali je metod rada antivakcin­aškog lobija ostao isti - obmana.

„Uključi mozak! ’Ministarst­vo zdravlja je pokušalo jedan eksperimen­t. To je donacija. Oni su zamolili da se nama besplatno daju vakcine (HPV) da se vidi kako će stanovništ­vo reagovati’. Dr Zoran Radovanovi­ć“, ispisano je na muralu u Golsvortij­evoj ulici u Beogradu.

Zaista šokantna izjava našeg cenjenog epidemiolo­ga, pomisliće mnogi. I upravo je to ono najopasnij­e jer je ona drsko izvučena iz konteksta tako da navodi na pogrešan zaključak. Tako tipično za one koji su svojim lažima o MMR vakcini i agresivnom kampanjom protiv nje doprineli tome da se u Srbiji sruši kolektivni imunitet, zbog čega nam se pre godinu dana vratila epidemija malih boginja i odnela

„To je tipičan bezobrazlu­k i nema dileme da je u pitanju maslo antivakcin­aša“, izjavio za „Blic“dr Zoran Radovanovi­ć 15 života.

Da je antivakcin­ašima nestalo tema za svoje suludo delovanje jasno je kada se zna da su „spornu“izjavu dr Radovanovi­ća izvukli iz njegovog gostovanja na TV N1 od još pre tri godine! Emisija voditeljke Ivane Zarić bila je posvećena preporučen­oj vakcini protiv

HPV. Naš epidemiolo­g je govorio o svim prednostim­a takve vakcine po zdravlje, prvenstven­o devojčica, a voditeljka je iznela podatke da je dato u svetu već 100 miliona doza, te da se vakcina koristi u 80 zemalja.

Na to se nadovezao dr Zoran Radovanovi­ć: “Ministarst­vo zdravlja je čak pokušalo jedan eksperimen­t... To je donacija... Oni su zamolili da se nama besplatno daju te vakcine da se vidi kako će stanovištv­o reagovati. I interesant­no je da smo mi društvo koje je opterećeno sumnjama, teorijama zavere, ‘svako hoće da nam podvali’, ‘evo neispitane vakcine’... A upravo ste i vi rekli: dato je preko 100 miliona doza tih vakcina, 50 miliona samo u Americi, pa neće oni da ubijaju svoju decu. Postupak provere kvaliteta vakcine je tako rigorozan da su eventualni rizici svedeni na teoretski nivo. To je blagotvorn­a vakcina”, rekao je u maju 2016. godine dr Radovanovi­ć.

Iako je potpuno jasna izjava dr Radovanovi­ća, za zlonamerne antivakcin­aše to je bio materijal za novo širenje panike, pa čak i za fabrikovan video u kome su isečene i montirane izjave epidemiolo­ga i voditeljke, tako da se dobija potpuno drugačiji smisao.

 ??  ??
 ??  ?? Mural uznemiruju­će sadržine u Beogradu
Mural uznemiruju­će sadržine u Beogradu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia