Blic

Od gripa preminulo 15 osoba

- Agencije/ B. Janačković

Od početka sezone lekarima se za pomoć javilo 84.969 osoba sa simptomima sličnim gripu, a registrova­no je i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Epidemije gripa su prijavljen­e na teritoriji Pirotskog i Zlatiborsk­og okruga, a registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa i široka geografska rasprostra­njenost.

- Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod

javilo gotovo dece u uzrasnoj grupi do četiri godine - navode iz Batuta.

Potvrdeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Nišavskog, Južnobačko­g, Pomoravsko­g, Jablaničko­g, Kolubarsko­g, Rasinskog, Severnobač­kog, Severnoban­atskog, Zapadnobač­kog, Zlatiborsk­og okruga.

Zatim Šumadijsko­g, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevsk­og, Podunavsko­g, Južnobanat­skog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Toplickog, Zajecarsko­g i Pčinjskog okruga.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupl­jeniji i u zemljama u regionu.

U Nišu gde su za sedam dana od posledica gripa preminule tri osobe, nema panike među građanima, ali je evidentna povećana zabrinutos­t pa se na ulicama može videti poneki, uglavnom stariji sugrađanin sa hirurškom maskom na licu kao merom prevencije.

Na Infektivno­j klinici trenutno su zbrinuta 34 pacijenta od kojih su 11 bili priključen­i na respirator­e, zbog teže kliničke slike gripa. Smrtnih slučajeva juče nije bilo, kao ni prethodnog dana.

- Na Klinici za dečje interne bolesti hospitaliz­ovano je osmoro dece. Opšte stanje pacijenata je dobro. Još nema pristiglih rezultata za pacijente čija je krv poslata na analizu prethodnih dana - kažu u KC Niš.

Iz Batuta podsećaju građane na opšte mere prevencije: provetrava­nje prostorija u kojima se boravi, higijena disajnih puteva, higijena ruku.

Na Klinici za dečje interne bolesti u Nišu hospitaliz­ovano je osmoro dece

 ??  ?? za pomoć Se 85.000 osoba
za pomoć Se 85.000 osoba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia