Blic

Sve uložili u malinjak, sad jedva plaćaju dug

PEČALČBARI SE OPEKLI NA NISKE CENE CRVENOG VOĆA

- V. Lojanica

Jedan je rodom Beograđani­n, drugi čačanin. Sudbina ih je spojila na sibirskom mrazu. Hladno i teško im bilo u nedođiji, pa su tamo stečeni novac rešili da ulože u posao koji je mirisao na ćar. Nisu se usrećili.

Sad dva druga, dva vojnička čina, dve generacije, na dva kraja sveta opet pečalbare. I osluškuju kakva će biti cena maline. Ona ih je i razdvojila. U nju su polagali nadu, sad zbog nje iz tuđine plaćaju dugove.

Ruska republika Jakutija, grad Nergjuri 2014. godine. U baraci za radnike naftovoda od Pacifika do kineske granice, negde na Staljinovo­m „putu kostiju“, zajedno sa jeftino plaćenim kolegama Kirgizima i sibirskim domorocima, cvokotali su od zime Petar Štakić (34) i Mileta Petronijev­ić (48). Ovaj prvi sa diplomom DIF-A i zvanjem rezervnog potporučni­ka pešadije, drugi sa srednjom vojnom školom završenoj u Sarajevu i prstima vičnim harmonici po kojoj ga zna Čačak. Dve godine ranije su se upoznali.

- Taj dan, kad smo jedan drugom priznali da ovako ne može više, bilo je 46 stepeni u minusu. Hladno, neizdrživo, prilikom podizanja predaleko. Poveli smo se idejom da se vratimo u Srbiju i sav zarađeni novac uložimo u poljoprivr­edu priča Petar Štakić.

U Volujcu kod Užica podigli su zasad maline na sedam hektara. Samo sistem za navodnjava­nje koštao ih je 30.000 evra. Ali kad je 2017. prva berba došla na red, cena se srozala, a oni su za sezonu angažovali više od 50 berača.

- Trebalo je otplatiti dugove i naći novac za život. U međuvremen­u sam se oženio Užičankom, a osim malinarstv­a, nismo imali drugih prihoda. Mileta je otišao u Sankt Peterburg, gde radi kao građevinar, a ja na Island - prepričava Štakić.

Ispostavil­o se da je 2018. bila sve sem dobra za malinare i da bi bili u još većem čabru da su ostali. Prošla je godina kako se Petar zaposlio u Vestfjords­u, regionu na severozapa­du Islanda.

- Vestfjords je najvetrovi­tije naseljeno mesto na svetu posle Severnog pola. Supruga i ja živimo u kući u krugu kompanije. Uz samo smo more, svakodnevn­o gledamo kitove i foke koji zalaze u pllićake - prenosi Štakić.

Čuje se s Miletom, kaže, na svakih par dana.

- I Mileta i ja svaki mesec šaljemo u Srbiju da vratimo dugove. Do sada smo uspeli da pokrijemo 70 odsto investiran­og. Na vezi smo sa našim prijatelji­ma iz malinarsko­g udruženja, oni nam javljaju šta će biti sa ovogodišnj­om cenom. Do sada nisu javili ništa obećavajuć­e - priča Petar. Plaćaju čoveka koji će održavati malinjak do kada i ako bude isplativo ponovo brati maline. Tada će se i vratiti sa Islanda.

Kad je 2017. prva berba došla na red, cena malina se srozala

 ??  ?? petar, njegova supruga i mileta na slavlju
malinjaka
petar, njegova supruga i mileta na slavlju malinjaka
 ??  ?? samo sistem za navodnjava­nje koštao ih je, kažu, 30.000 evra
samo sistem za navodnjava­nje koštao ih je, kažu, 30.000 evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia