Blic

Lazar 24 sata dnevno brine o bratu Vuku

- Rada Bjelić

Svaki dan u životu Vuka (9) je borba - da kaže, da napiše, da slika i sabira. Na svaki njegov uspeh roditelji su ponosni, ali najveća podrška mu je brat blizanac, koji sa njim deli svaki tren.

Da je povezanost blizanaca neraskidiv­a, puna ljubavi i žrtvovanja čak i u najtežim životnim trenucima, svedoči priča braće blizanaca Vuka i Lazara Lojkovića. Vuk (9) boluje od celebralne paralize, ali iz godine u godinu pomera granice svojih sposobnost­i. Česte operacije, terapije i rehabilita­cije sastavni su deo njegovog života, ali ih sve lakše prevazilaz­i uz brata Lazara, koji ga prati u stopu i pruža mu pomoć u svemu.

- Lazar mu pomaže oko učenja, hrani ga, čita mu, pomaže mi oko kupanja i igra se sa Vukom. On mi je desna ruka i posebno smo srećni i zahvalni što se tako ophodi prema bratu, a da to niko ne zahteva od njega - priča za „Blic“Ankuca Lojković, majka hrabrih blizanaca.

Vuk je učenik drugog razreda i školu pohađa po posebnom programu kod kuće. Na svaki njegov uspeh roditelji su veoma ponosni, a ono što je do sada postigao uliva im nadu da bolji dani tek dolaze.

- Vuk ne piše rukom, naučio je slova, piše uz pomoć kartica i slika, počeo je da uči da piše na laptopu, sabira i oduzima do 10... Planirali smo da mu obezbedimo hodalicu i laptop ili tablet sa posebnim programom za opismenjav­anje, ako ne uspemo da skupimo sredstva, improvizov­aćemo na našem laptopu. Za početak, lepimo ćirilična slova na tastaturu - objašnjava Lojkovićev­a.

Veliki borac hoda uz pomoć majke, a njegova snaga im svima pomaže da istraju.

- Trenutno hoda uz moju pomoć, pod terapijom je zbog osteoporoz­e, govor ima, ali je konverzaci­jski loš, koristi samo desnu ruku, leva je jako loša. Bez obzira na sve, imamo razloga za sreću jer je Vuk veliki borac i svima nama podstrek da idemo dalje i rušimo granice svojih mogućnosti - kaže majka.

Vrlo je ponosna i na Lazarov uspeh, koji je prvo polugodišt­e trećeg razreda završio sa svim peticama, bez obzira na to što je veći deo vremena provodio u bolnici s bratom.

- Lazar je nebrojeno puta domaće zadatke radio u čekaonici bolnice, ništa mu nije bilo teško. Njegova ogromna želja je da u svakom trenutku bude uz Vuka. Kada je to moguće, određenim terapijama i prisustvuj­e, a kada nije, strpljivo sedi u čekaonici. Primetili smo da je Vuk u njegovom prisustvu veseliji, sa njim najviše razgovara i u protekle dve godine primetno je da uz njega više i napreduje - objašnjava majka.

Budući da je Vuku cerebralna paraliza dijagnosti­kovana rano, već sa šest meseci, počeo je da vežba, a dosad je imao šest implementa­cija matičnim ćelijama i jednu fibrotomij­u. Lazar je propustio samo jednu Vukovu operaciju.

- Vuk je zbog razdvojeno­sti patio u bolnici, a Lazar kod kuće. Od tada ga prati u stopu i čini se da upravo zbog takvog njihovog odnosa svi lakše prevazilaz­imo prepreke - ističe majka.

Najveću motivaciju roditeljim­a blizanaca koji će uskoro napuniti 10 godina pružaju Vukov vedar duh i osmeh, ali i to što je neverovatn­o uporan. Vetar u leđa porodici je i stalna podrška prijatelja i ljudi koje lično ne poznaju, a koji uplaćuju novac.

- Neizmerno smo zahvalni svim dobrim ljudima koji pomažu i uplaćuju novac. Posebno bih se zahvalila tviterašim­a zahvaljuju­ći kojima

VUK (9) BOLUJE OD CEREBRALNE PARALIZE I U OPORAVKU JE PROŠAO NIZ TERAPIJA

 ??  ?? dok je vuk u Bolnici, lazar sa njim strpljivo čeka, neretko Radeći domaći
dok je vuk u Bolnici, lazar sa njim strpljivo čeka, neretko Radeći domaći

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia