Blic

Zadrugari se žalili Strazburu, potražuju 200.000 hektara

-

Savez udruženja akcionara Vojvodine (SUA) uputio je žalbu Evropskom komitetu za socijalna prava u Strazburu jer su, navode, iscrpli sve pravne instrument­e za vraćanje oko 200.000 hektara zadružne zemlje oduzete tokom, kako kažu, nezakonite privatizac­ije, a pomoćnik ministra poljoprivr­ede Nenad Katanić se nada da će ovaj problem biti rešen bez strane arbitraže.

Blizu 3.000 zadrugara, okupljenih u više od 60 zadruga traži da im se vrati na korišćenje skoro 200.000 hektara zadružne zemlje oduzete tokom, kako kažu, nezakonite privatizac­ije, dok sporovi koje su pokrenuli traju više od 20 godina.

- Oko 200.000 hektara zadružne zemlje je uzurpirano ‘pretvaranj­em’ u društvenu imovinu, koja je tokom privatizac­ije prodata biznismeni­ma. Na taj način oštećeno je oko 10.000 porodica u Vojvodini - izjavio je za Tanjug predsednik SUA Veselin Muhadinovi­ć.

U Ministarst­vu poljoprivr­ede kažu da su svesni problema koji su nastali tokom privatizac­ije, te da je svima u interesu da oni što pre budu rešeni.

- U procesu privatizac­ije, kada je razdvajana društvena imovina, bilo je puno problema. Neki zadrugari nisu mogli da dokažu vlasništvo onoga što su unosili u zadrugu. Iz tog razloga su mnogi i danas u sudskom sporu. S druge strane, imamo dobar deo onih koji su svoje pravo dokazali - objašnjava Katanić.

On kaže da su u ministarst­vu svesni koliko su zadruge uticale na razvoj agrara i koliko i uspešnih zadruga postoji danas.

- Zato nam je u interesu da ovaj problem bude rešen bez strane arbitraže. Verujem da ga, uz dobru volju, možemo rešiti unutar naše kuće - kaže Katanić, koji je pohvalio saradnju resornog ministarst­va sa Zadružnim savezima Srbije i Vojvodine.

Po odredbama zakona iz 1990. i 1996. godine samo deo zadružne imovine vraćen je zadrugama, a procenjuje se da je oko 70.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta, koje su zadruge svojevreme­no unele u organizaci­je udruženog rada, izdvojeno i vraćeno zadrugama po njihovom ponovnom osnivanju, dok je oko 130.000 hektara ostalo u društvenim preduzećim­a.

 ??  ?? neki sporovi oko zemlje traju više od 20 godina
neki sporovi oko zemlje traju više od 20 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia