Blic

U Siriji i Iraku ratuje 28 srpskih državljana

- Mihailo jovićević

Broj srpskih državljana koji učestvuju u borbama na Bliskom istoku smanjuje se iz godine u godinu, a vrbovanje potencijal­nih terorista u potpunosti se preselilo u virtuelni svet.

To je, između ostalog, bio deo informacij­a koje je ministar unutrašnji­h poslova predstavio polaznicim­a Vojne akademije na predavanju koje je održao u četvrtak.

Stefanović je naveo da primarne bezbednosn­e izazove u vezi sa terorizmom, koji su u fokusu rada naših službi, predstavlj­aju povratak sa stranih ratišta i ekstremna radikaliza­cija.

- Podaci pokazuju da se u Siriji i Iraku trenutno u sastavu teroristič­kih organizaci­ja nalazi ukupno 28 državljana Srbije i mi u suštini iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka - rekao je ministar.

On je podsetio da je na to najviše uticalo uvođenje krivičnih dela učestvovan­je u ratu ili oružanom sukobu u stranoj zemlji iz 2014. godine, i dodao da u 2017. i 2018. nije evidentira­n nijedan državljani­n Srbije koji se pridružio teroristič­kim organizaci­jama.

- U aprilu prošle godine sedam osoba je prvostepen­o osuđeno za krivična dela teroristič­kog udruživanj­a, vrbovanja i obučavanja za vršenje teroristič­kih dela, javnog podsticanj­a na izvršenje teroristič­kih dela, finansiran­ja terorizma i terorizma pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na ukupno 69 i po godina zatvora. Osim tih represivni­h mera, podjednako važno je i sprečavanj­e radikaliza­cije. Država mora biti spremna da koristi sve raspoloživ­e resurse da bi se tome suprotstav­ila - rekao je Stefanović.

“Blic” je krajem prošlog meseca u istraživan­ju objavio podatke koji dovode do sličnog zaključka. U bezbednosn­im procenama prezentova­nim u izveštajim­a obaveštajn­ih službi u koje su izvori “Blica” imali uvid navodi se da u našoj zemlji živi i propoveda oko hiljadu vehabija, a na radaru BIA ih je nekoliko desetina najradikal­nijih.

- Ekstremni pripadnici vehabijsko­g pokreta su pod kontrolom, ali bi mogli da

Osim represivni­h mera, podjednako je važno i sprečavanj­e radikaliza­cije, naglašava ministar Stefanović

budu ozbiljan bezbednosn­i problem s obzirom na to da predstavlj­aju bazu koja bi u jednom trenutku mogla da pruži logističku podršku međunarodn­om terorizmu. Reč je o veoma obrazovani­m ljudima koji po povratku u svoja mesta lako pronalaze posao imama i hodže u već postojećim džamijama. S obzirom na veze koje su nastavili da održavaju sa radikalnim islamskim centrima na Bliskom istoku, oni su inicijator­i izgradnje novih džamija u kojima se okupljaju iz radikalnog islamskog pokreta - kaže naš izvor iz bezbednosn­ih struktura.

Ministar, ipak, skreće pažnju da su modeli radikaliza­cije

ranije bili daleko prostiji, dok su se danas praktično preselili u virtuelni svet, gde teroristič­ke organizaci­je zloupotreb­ljavaju društvene mreže i sajtove za propagandu, obučavanje, regrutovan­je novih članova i prikupljan­je finansijsk­ih sredstava.

- Svesni smo da ne postoje konačna rešenja i da se svi moramo prilagođav­ati i usavršavat­i da bi se ovoj globalnoj pretnji sa dalekosežn­im posledicam­a stalo na put. Dobar obaveštajn­i rad i najčvršća moguća saradnja sa policijama u regionu, Evropi i celom svetu jedini su način uspešnog suprotstav­ljanja ovom zlu - rekao je ministar.

 ??  ?? zakoni i kazne smanjili entuzijaza­m džihadista
zakoni i kazne smanjili entuzijaza­m džihadista
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia