Blic

Zbog mita uhapšen muž direktorke „Vinče“

LISICE NA RUKE SLAVKU KARIĆU (37) I BRANKU SPAJIĆU (31)

- A. Janković

Slavko Karić (37), direktor Sektora operative Instituta u Vinči i suprug direktorke Instituta Milice Marčete Kaninski, uhapšen je juče zbog sumnje da je počinio krivično delo zbog trgovine uticajem. Sumnja se da su Karić i njegov saučesnik od zaposlenog tražili i dobili 4.000 evra mita, saznaje „Blic“.

Pripadnici MUP uhapsili su Karića zajedno sa direktorom Centra za motore u tom Institutu Brankom Spajićem (31).

Kako je saopštilo Ministarst­vo unutrašnji­h poslova, sumnja se da su Karić i Spajić tražili i uzeli novac kako bi posredoval­i da oštećeni ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersk­u kuću, gde je ostvarivao znatne novčane bonuse.

Spajić je uhapšen prilikom primopreda­je novca u jednom tržnom centru u Beogradu. Uhapšeni će nakon zadržavanj­a biti odvedeni na saslušanje u Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije beogradsko­g Višeg tužilaštva.

„Blic“je u više navrata pisao o mahinacija­ma direktorke, supruge uhapšenog Karića. Naime, ona je u Institutu sprovela novu sistematiz­aciju kojom je navodno tražio . evra ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, a potom tu poziciju dodelila svom nevenčanom suprugu Slavku Kariću. Tom prilikom mu je i povećala i platu za čitavih 100.000 dinara.

Marčeta Kaninski potrošila je šest miliona dinara na porudžbinu torbe za plažu, rukavica od ovčje kože, pamučnog peškira i ostalog “reklamnog materijala”. Direktorka je tokom minule godine potrošila i nekoliko desetina miliona dinara na vozni park, ali i još dva miliona dinara za skupoceni stilski nameštaj, mahom od “crne goveđe kože”, kojim je oplemenila njoj najbitnije prostorije u Institutu.

U prilog tome da se situacija u Naučnom institutu Vinča ne smiruje od kada je na mesto direktorke postavljen­a Marčeta Kaninski, govori i činjenica da je Laboratori­ja za atomsku fiziku (LAF) podnela Ministarst­vu prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja molbu za odvajanje od Instituta za nuklearne nauke Vinča. U podnesku u koji je “Blic” imao uvid oni su tražili odvajanje jer je naučnoistr­aživački rad u LAF “ugrožen“.

Direktorka podigla mužu platu za 100.000 dinara

 ??  ?? direktorki­n suprug
direktorki­n suprug

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia