Blic

OVO JE BILA NEMOGUĆA MISIJA, ALI SMO USPELI

PROF. DR MARKO BUMBAŠIREV­IĆ:

-

Dein emotivni partner Mladen Mijatović bio je gost kod Predraga Sarape na “Pinku” i tom prilikom otkrio kako se njegova devojka, ali i koleginica oseća. Primetno je bilo da je Mladen veoma ozbiljan i tužan:

- Kažu da je psihički veoma stabilna, da je veliki borac. Pozitivnog duha je, svesna je svega, čak i rekonstruk­cije samog događaja i nezgode. Nema kontakta sa spoljnim svetom, što je razumljivo. U svakom slučaju uputila je poruku svima koji je podržavaju i zahvalila se - rekao je Mladen Mijatović u “Novom jutru” kod Predraga Sarape, i dodao:

- Ona se nada i očekuje da će se što pre oporaviti i vratiti na televiziju.

Inače, Dei je u pomoć odmah priskočila medicinska sestra koja je istrčala iz autobusa kako bi zaustavila prvi talas krvarenja: - Dea se seća imena te devojke koja joj je pomogla i koja je izašla autobusa, medicinski je radnik. Ipak, o tome ćemo pričati drugom prilikom.

- Ona se oseća dobro i jeste dobro. Ruka izgleda dobro. Dobio sam film od kolega sa VMA. Uveren sam da će sve dobro proći. Ovo je bila nemoguća misija jer je reč o iščupanoj ruci koja je opečena od trenja. Izgledalo je nemoguće da se to ušije. Želim da pohvalim Deu. Hrabar je ona pacijent i ima sve pohvale. Kod takvih pacijenata nemoguće se pretvara u moguće. Nadam se da će funkcija ruke biti dobro - rekao je doktor Bumbaširev­ić, i dodao:

- Ništa ne može da zameni ruku, ona je nezamenlji­va. To je veoma važno, a posebno za mladu osobu.

Na pitanje kako je izgledalo to jutro kada se dogodila saobraćajk­a i kako se takva ruka spasava, doktor Bumbaširev­ić je odgovorio da je važno to što je sve pripremlje­no dobro.

- Zlatno pravilo je „život pre ekstremite­ta”. Vrlo je važno da se prvo spase život, jer je on najvažniji. Sve je urađeno i pripremlje­no dobro. Ruka je stavljena na led, na plus četiri stepena da se ne bi zaledila. Delovalo je nemoguće jer je bio defekt krvnih sudova, moralo je sve da se rekonstrui­še. Mislim da će to dobro proći - rekao je doktor u emisiji „Jutro sa Jovanom i Srđanom” i nastavio:

- Mladen Mijatović je moj veliki prijatelj, on me je pozvao rano ujutru i obavestio me o tome, teško je lečiti prijatelje. Sa druge strane, kada se vidi da je ozbiljna povreda, sigurno je da je to strašno izazovno. Iako se radi o poznatoj ličnosti i prijatelju, meni je svaki pacijent isti i sa velikom brigom nosim njihove povrede, ne možete

Rane treba uredno da zarastu i treba da krene rehabilita­cioni period. Pratićemo sve, zasad sve ide dobro Krvne sudove smo nadoknadil­i kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku

Drugi problem ili teškoća, objašnjava prof. Vučetić, jeste to što je veliki segment amputiran, cela nadlaktica.

- S obzirom na to da se radi o amputaciji u tako visokom segmentu, bilo je jako bitno da se u vrlo kratkom vremenskom periodu (optimalno ni da spavate, zovete često da proverite kako je pacijent. Od jutros zovem da vidim kako je, idem da je previjem i da pratim njeno stanje - dodao je doktor.

Kaže da Srbija ima mnogo uspešnih lekara i da takvi teški operacioni zahvati nisu novost.

- Međutim, važno je da se lepe stvari prikazuju i da ovo bude podstrek mladim lekarima - naglasio je Bumbaširev­ić.

Doktor Marko Bumbaširev­ić

osam sati) uspostavi cirkulacij­a. Pacijentki­nja je bila u devet sati ujutru u sali, a mi smo oko 14 časova završili, tako da je operacija trajala nekih pet sati - rekao je prof. Vučetić.

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome je otkrio da predstoji oporavak, odnosno da se ruka primi, ali je najavio i nove operacije:

- Rane treba uredno da zarastu i treba da krene rehabilita­cioni period. Pratićemo sve, zasada sve ide dobro. Ne volim baš da dajem prognoze, niti unapred da pričam, ali mislim da to ide u dobrom pravcu, najvažnije zasad je da se ona oseća dobro i da je raspoložen­a. Živci su joj bili iščupani, nju čeka još operacija u smislu funkcional­nosti. Očekujem da će normalno funkcionis­ati, i kad kola slupate, opet ostaje neki trag. Da ruka bude upotreblji­va i da će moći da vodi normalan život, verujem da će tako biti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia