Blic

Čelnici...

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Ko je na čelnim pozicijama u ustanovama kulture čiji je osnivač grad ili republika, a to će reći i pozorišta, uvek je tema koja manje ili više intrigira javnost. A u Beogradu su u više teatara direktori u v.d. statusu jer su im istekli prethodni mandati te im je gradska vlada, u skladu sa zakonskim okvirima, u nekom trenutku produžila mandat na još godinu dana u v.d. status, s tim da se tokom tog perioda raspiše konkurs.

Jedno od njih je i Beogradsko dramsko, a u za takve prilike sasvim uobičajeni­m pričama „biće ovaj i biće onaj“, dominira – biće Aleksandar Stamatović. Doskorašnj­i drugi čovek Narodnog pozorišta kao i predsednik Upravnog odbora pomenutog Beogradsko­g dramskog.

#

Da li je Aleksandar Stamatović novi upravnik BDP-A?

Pomenimo, regularno u svojim foteljama (dakle ne u v.d. statusu) sede Aleksandar Đaja u Pozorištu na Terzijama i Miloš Latinović u Bitef teatru. Za ta mesta su pre oko dva meseca bili raspisani konkursi na koje se niko nije javio sem njih dvojice, svaki za pozorište u kome je, te su i imenovani.

Upućeni napominju da su još koji dan u toku konkursi za čelne pozicije u Malom pozorištu “Duško Radović” i Pozorištu “Boško Buha” (matična zgrada u rekonstruk­ciji), gde je (za sada v.d. status) na čelnoj poziciji Igor Bojović. Pomenimo i da su u petočlanoj gradskoj konkursnoj komisiji za projekte u kulturi (scensko stvaralašt­vo) i Aleksandar Stamatović, Miloš Latinović, Igor Bojović.

Nezvanično se može čuti i da se Pozorište lutaka „Pinokio“, koje se nalazi na adresi i u prostoru nekadašnje­g bioskopa „Jugoslavij­a“na Novom Beogradu, sprema da otvori večernju scenu koju će, sva je prilika (po principu privatno-javno partnerstv­o), ustupiti „Beoartu“na čijem čelu je Boris Mišković.

Vršene su izmene i u upravnim odborima, al’ to pohvatati... No, Leontina više nije u UO Beogradsko­g dramskog - sad je u UO Pozorišta „Duško Radović“, ustanovi pored Dečjeg kulturnog centra u Takovskoj gde je direktor.

Na čelu UO Jugosloven­skog dramskog više nije Slavenko Saletović, već Milivoje Pavlović. V. d. status je i u nacionalno­m teatru, a tu se čeka Upravni odbor, na čijem je čelu Jasna

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia