Blic

PRLJAVI TEPIH JE LEGLO ZARAZE

Postoje stvari u kući od kojih možemo da se razbolimo ako ih ne održavamo kako treba.

- Radmila Nikolić

Nehigijens­ki uslovi u kući mogu da izazovu ozbiljne zdravstven­e probleme, od astme i hronične kijavice do ekcema. Krenite zato od hodnika. Obuću uvek izuvajte ispred ulaznih vrata, koristite sintetičke prostirke za pod jer se na njima, u odnosu na pamučne ili vunene, manje zadržavaju bakterije i gljivice. Sve prostirke perite barem jednom mesečno.

Prema rečima doktorke Radmile Šehić iz ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, od učestalost­i zamene predmeta koje svakodnevn­o koristimo u domaćinstv­u zavisi ne samo čistoća našeg okruženja, već i naše zdravlje.

- Ukoliko redovno ne menjamo posteljinu, peškire, kuhinjske krpe, sunđere, izlažemo se opasnosti od uticaja mnoštva različitih mikroba, grinja i prašine, što svakako šteti zdravlju. Takođe je neophodno redovno provetrava­ti prostorije u kojima boravimo – ističe dr Šehić.

Kada su kupatila u pitanju, redovno proveravaj­te da li se u uglovima skuplja vlaga i provetrava­jte. Takođe, zavese za tuš-kabine perite najmanje jednom mesečno.

Spavaće sobe su prostorije u kući koje sadrže najveći rizik od alergija, a grinje su odgovorne za najveći broj ovakvih problema. Zato posteljinu menjajte na svake dve nedelje i radije koristite onu koja se može prati na visokim temperatur­ama da bi što manje bakterija preživelo.

Očistite pločice na podu i zidovima kuhinje nekim jačim dezinfekci­jskim sredstvom jer najviše bakterija u celoj kući nalazi se upravo oko sudopera, frižidera i šporeta.

 ??  ?? iduisim Nis Niatet lumsan henim inciduislo­reet am, vullandit venim ese feugue modipisl in volorperit vel
iduisim Nis Niatet lumsan henim inciduislo­reet am, vullandit venim ese feugue modipisl in volorperit vel

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia