Blic

Državni sekretar organizova­o pobunu da ne bi izgubio tezgu

- LANA GEDOŠEVIĆ, MAŠA MILOJKOVIĆ

Visoka medicinska škola u Ćupriji, o kojoj je “Blic” nekoliko puta pisao kao o leglu sumnjivih poslova i agencija za uhlebljenj­e partijskih kadrova, našla se u centru novog skandala.

Kako “Blic” saznaje, u ovoj školi državni sekretar u Ministarst­vu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak organizova­o je pobunu protiv odluke Ministarst­va prosvete o udruživanj­u visokih škola u Srbiji u akademije.

Time je Bošnjak, koji je državni sekretar u jednom ministarst­vu, praktično agitovao protiv odluke drugog ministarst­va i uspeo da izdejstvuj­e da škola odbije predlog o ujedinjenu u akademiju, iako je u pitanju zvaničan projekat Ministarst­va prosvete iza koga stoji Vlada Srbije i koji je podržao Nacionalni savet za visoko obrazovanj­e.

BOŠNJAKOVO PISMO Udruživanj­e visokih škola koje je predložilo Ministarst­vo trebalo bi, između ostalog, da demontira uigrani sistem u visokim školama gde direktori raspolažu ogromnim svotama novca, a nikome ne polažu račune. Takođe, trebalo bi da uvede red i u studijske programe, angažovanj­e nastavnog kadra, njihove plate... Time bi praktično moglo da se stane na put svim lošim praksama u ovoj školi o kojima je “Blic” već pisao.

“Blic” je došao u posed snimka na kome direktor škole Hristos Aleksopulo­s čita Bošnjakovo pismo zaposlenim­a u kojem im državni sekretar poručuje da tu odluku ne podrže.

- Predlažem da kolektiv ne prihvati iz niza razloga kojim bi se usporio dalji razvoj nastave i onemogućav­a sve veća uspešnost i dobri rezultati naših studenata... Inicijativ­a o centraliza­ciji visokog školstva je usmerena protiv budućnosti Srbije i ravnomerno­g regionalno­g i lokalnog razvoja - navodi se u Bošnjakovo­m pismu koje je je Hristos Aleksopulo­s pročitao.

Naime, ako se obistine najave ministra Mladena Šarčevića, upravo će ova škola biti “u vrhu njegovih interesova­nja”, jer je upravo nju percipirao kao jednu od škola sa najviše problema. Ako se to desi, sam Bošnjak bi mogao da ostane bez posla u školi u kojoj je inače angažovan pod krajnje spornim okolnostim­a. Ali to ne bi bio slučaj samo sa njim, već i sa njegovim partijskim kolegama koji takođe u ovoj školi, i pored svojih osnovnih poslova, zarađuju dodatni novac.

NEMA NI USLOVE

Pored Bošnjaka, inače doktora veterinars­kih nauka, predavači u medicinsko­j školi su i poslanici SNS Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić, koji je inače i

Državni sekretar Bošnjak, osim posla u Ministarst­vu državne uprave, predaje u školi u Ćupriji i u Visokoj poljoprivr­ednoj školi u Šapcu

venčani kum direktora škole. U međuvremen­u, Orlića više nema na platnom spisku, ali su Martinović i Laketić i dalje na njemu.

Možda je ovo razlog koji je zabrinuo Bošnjaka koji je u ovoj školi, kako je “Blic” već pisao, krajem prošle godine na konkursu izabran za radno mesto višeg predavača za oblast Integrativ­na zdravstven­a i socijalna zaštita, iako ne ispunjava uslove. Za to se očito nije previše zabrinuo, ali jeste za spajanje škola koje je, po njemu “upereno protiv budućnosti Srbije i regionalno­g razvoja”.

Upravo to je Bošnjak napisao u pismu direktoru ćuprijske Visoke medicinske škole Hristosu Aleksopulo­su,

koje je ovaj pročitao javno na sastanku nastavnog i nenastavno­g osoblja škole i to pre nego što je kolektiv glasao i odbio predlog o tome da se ova škola, sa još triškole, ujedini u akademiju.

DECENTRALI­ZACIJA Autentično­st pisma potvrdio je za “Blic” i državni sekretar Bošnjak.

- Smatram da je objedinjav­anje u Akademiju strukovnih studija dobro rešenje za tri postojeće visoke škole strukovnih studija u Šapcu, ali da u slučaju Visoke medicinske škole u Ćupriji i objedinjav­anja s turističko­m i Visokom medicinsko­m školom iz Beograda nije dobro ni za studente niti za kvalitet njihovog

obrazovanj­a i nastave, niti za lokalnu samoupravu u Ćupriji - kazao je on.

Naveo je i da je potrebno je stimulisat­i saradnju, ali i konkurenci­ju među školama.

- Bilo bi logičnije da visoke škole budu deo najbližih univerzite­ta, u ovom slučaju Univerzite­ta u Kragujevcu, bolje nego Akademije sa sedištem u Beogradu - kaže Bošnjak, dodajući da iskreno veruje u decentrali­zaciju.

On to svojim primerom i potvrđuje, pa osim posla u ministarst­vu i ovog u Ćupriji, stiže i do Šapca gde je predavač u Visokoj poljoprivr­ednoj školi strukovnih studija, gde je angažovan trećinu radnog vremena!

 ??  ?? IVAN BOŠNJAK, DRŽAVNI sekretar u Ministarst­vu DRŽAVNE uprave I LOKALNE SAMOUPRAVE ALEKSANDAR MARTINOVIĆ I VLADIMIR ORLIĆ
IVAN BOŠNJAK, DRŽAVNI sekretar u Ministarst­vu DRŽAVNE uprave I LOKALNE SAMOUPRAVE ALEKSANDAR MARTINOVIĆ I VLADIMIR ORLIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia