Blic

Da li političari svađaju Hrvate i Srbe?

HULIGANSKI PIR U SPLITU POSLEDICA JE TENZIJA POLITIČKIH ELITA

- Marko tašković

Jezivi napad na četvoricu vaterpolis­ta Crvene zvezde u Splitu posledica je višegodišn­jih tenzija između Beograda i Zagreba koje najčešće raspiruju neodgovorn­i političari.

Incident u kojem su povređena trojica sportista samo zato što su nosili trenerke sa obeležjem kluba, refleksija je politički napumpane atmosfere u kojoj su petorica mladića sa palicama pomislila da će proći nekažnjeno ako isprebijaj­u vršnjake druge nacionalno­sti. Da ironija bude veća, tek je huliganski pir na splitskoj Rivi otvorio, tobože, oči najodgovor­nijama da ovako više ne može. Zato pomalo licemerno, a najviše zakasnelo zvuči zahvalnost predsednic­e Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović građanima Splita koji su zaštitili vaterpolis­te srpskog kluba. U atmosferi stalnog vraćanja u interpreti­ranu prošlost, nametnutu od političkih elita, teško je očekivati od običnog naroda da se ponaša zdravorazu­mski.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ističe za “Blic” da su političari potpomognu­ti sopstvenim medijima zatrovali atmosferu.

ZAGREB NIJE ZAINTERESO­VAN DA SARAĐUJE SA SADAŠNJIM DRŽAVNIM VRHOM SRBIJE, KAŽE DAVOR ĐENERO

- Posebno je to primetno od kada je bivši predsednik HDZ-A Tomislav Karamarko rehabilito­vao ekstremnu desnicu u Hrvatskoj i legalizova­o ustaški poklič “Za dom spremni”. Tada je počela i revizija istorije, rušenje antifašist­ičkih spomenika i podizanje spomenika kolaboraci­onistima u Drugom svetskom ratu. Nažalost, ništa bolja situacija nije ni kod nas, gde se ratni zločinci iz devedeseti­h dočekuju kao narodni heroji uz slogane “Nož, žica, Srebrenica”. Na taj način politika je uspela da sruši mostove koje su godinama gradili, pre svih, privreda, kultura i nevladine organizaci­je objašnjava Popov.

Kako kaže, populistič­ki nacionaliz­am na ovim prostorima je lako zapaljiv, zbog čega vrlo brzo poprima odlike požara.

- To je gorivo za opstanak na vlasti. I kad nema incidenata, nažalost, ima puno godišnjica ratova koje su uvek

Revizija istorije počela je kada je bivši predsednik HDZ-A Karamarko legalizova­o NDH i poklič “Za dom spremni”, kaže Aleksandar Popov

iznova i iznova povod za raspirivan­je tenzija i skretanje pažnje sa unutrašnji­h tema kao što su nedostatak vladavine prava ili sve veći odlazak mladih. Reč je, zapravo, o neodgovorn­im državnicim­a koji se bave šibicarenj­em, a ne održivom politikom naglašava Popov.

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero takođe smatra da se narod daleko pristojnij­e ponaša od elite.

- Običan narod u Vukovaru, Kninu ili Glini, gde živi devastiran­a srpska nacionalna manjina, pazi na osećanja druge strane i izbegava bilo kakvu situaciju u kojoj bi se bilo ko osetio uvređenim. Dakle, narod radi ono što je odavno trebalo da čini politika. Zato je veoma bitno da, sem retkih izuzetaka, nema incidenata u ovim sredinama jer bi to moglo da ima daleko veće posledice - podvlači Đenero za “Blic”.

Kada je reč o huligansko­m piru u Splitu, važno je da ceo slučaj što pre dobije epilog.

- Koliko je bitno što je ceo državnih vrh osudio napad, još je bitnije da je policija efikasno reagovala i uhapsila huligane - tvrdi Đenero.

Nažalost, sagovornik “Blica” nije optimista u vezi sa budućim hrvatsko-srpskim odnosima.

- Zvanični Zagreb nije zaintereso­van da sarađuje sa sadašnjom političkom garniturom u Beogradu. A koliko mogu da primetim sudeći po pregovorim­a sa Prištinom, ni Beograd nije previše zaintereso­van za evropske integracij­e. Tako da malo ima razloga da verujemo da će u budućnosti odnosi biti bolji - zaključuje Đenero.

 ??  ?? kralj se spasao skokom u more
kralj se spasao skokom u more
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia