Blic

Naše pare, njihova prćija

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Nuklearne nauke isplativ su biznis u Srbiji ovih dana. Svi ti protoni, neutroni i elektroni koji se sudaraju sumanutim brzinama unutar atomskog jezgra, stvarajući različite hemijske reakcije, neshvatlji­vi su prosečnom umu, ali umovi koji od njih profitiraj­u znaju: svaka kolizija - jedan dinar; svaka reakcija jedna sinekura. Zvuči nadrealno, ali možda je sve ovo vreme odgovore na večna srpska pitanja - koliko iznosi idealan mito, kako maskirati nepotizam, koja alhemijska reakcija od magistra stvara doktora preko noći i koja je idealna pozicija za šurnjaju trebalo da tražimo ne u zakonima, sudskoj praksi ili propisima Agencije za borbu protiv korupcije (koja još nije dobila zakon po merama EU), već među subatomski­m česticama magičnih imena, svim tim kvarkovima i fotonima.

# Istina o nepotizmu i korupciji je tamo negde, skrivena u jezgru atoma

Istina se sakrila i od direktorke Instituta za nuklearne nauke „Vinča“Milice Marčete Kaninski, ali ju je ona uporno tražila. Da bi je našla, morala je da unapredi svog supruga i podigne mu platu za 100.000 dinara; morala je da negira da je sa ovim gospodinom - uhapšenim prošle nedelje zbog trgovine uticajem - u bračnoj zajednici; morala je da poveća platu i njegovom bratu i sestri; morala je da raspisuje tendere za kravate, stolove i stolice egzotičnih boja, pravljene od medijapana. Što se istina veštije krila, to ju je direktorka predanije tražila.

Sada se eksperimen­tima, međutim, primakao kraj. Nakon pomenutog hapšenja mandat Marčete Kaninski izgleda da je istekao. Ove nedelje će, naime, podneti ostavku na direktorsk­o mesto - ne iz moralnih razloga, nego jer će na to biti naterana pod pritiskom afera.

Zašto je slučaj „Vinča“toliko bitan? U zemlji u kojoj je korupcija sveprisutn­a, par sumnjivih javnih nabavki i četvorocif­reni mito daleko su od državnog prioriteta. Da su u pitanju tuđe pare ovakve mahinacije bile bi, možda, i zanemarlji­ve. Ali nisu. „Vinča“je institucij­a koja se finansira iz budžeta Srbije. To su naše pare, ne njihova prćija. Zato ćemo kada direktorka podnese ostavku moći da kažemo „jedna mahinacija manje“. Jedna po jedna...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia