Blic

Pod čijom su kontrolom Tači,Veselji i Haradinaj?

Pod čijom kontrolom je Hašim Tači, zašto ga Nemci “ne vole”, čija diplomatij­a jedino zarezuje Ramuša Haradinaja? Mogu li se na prste jedne ruke izbrojati službe sa kojima je u dosluhu Kadri Veselji?

- željka jevtić

Dajući odgovore na ova pitanja “Blic” otkriva ne samo veze, odnose i navike kosovskih političara, već i politiku država koje ih kontrolišu, a koje se pitaju o budućem statusu Kosova. Nezaobilaz­an faktor je i albanski premijer Edi Rama, kome u poslednje vreme ne ide sve glatko (vidi okvir).

Odmah na početku - iako je rasprostra­njen utisak da su glavni kosovski igrači miljenici Zapada i u dobrim odnosima sa svima, od Berlina preko Brisela do Vašingtona, to nije tako.

Prema saznanjima “Blica”, Nemci izbegavaju Hašima Tačija. Berlin ne može Tačiju da oprosti što je pre nekoliko godina odao agente njihove službe BND. Otuda predsednik privremeni­h kosovskih institucij­a za nemačku administra­ciju nije pouzdan partner i ne igraju na njega. Nemačka ima zasad čvrst stav da dogovor koji bi vodio razgraniče­nju (podeli-razmeni) teritorija, ne može da prođe. Tači, međutim, govori o upravo takvom rešenju.

Tači je na vezi sa kabinetom savetnika američkog predsednik­a za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. To praktično znači, da je administra­cija Donalda Trampa ta koja ga kontroliše. U SAD jedan deo istog establišme­nta je protiv korekcije granica i modela takvih rešenja na Balkanu, ali Bolton, značajna ličnost današnje Bele kuće, gura ovu priču.

- Među kosovskim Albancima je manje-više izražen stav da Tači misli da će ovakvom politikom koju podržavaju Amerikanci i dogovorom koji postigne sa Beogradom produžiti svoj politički život. Činjenica je, međutim, da mi poštujemo Ameriku, ali davanje dela naše teritorije, Tačiju ne donosi poene na terenu. Sud mu i pored odnosa sa Amerikanci­ma visi kao mač iznad glave - kaže za “Blic” viđeniji prištinski biznismen koji je zamolio da mu ne pominjemo ime.

U svakom slučaju, Albanci nisu samostalni i sve što preduzimaj­u rade u dogovoru sa svojim sponzorima ko god oni bili.

Sadašnji premijer privremeni­h kosovskih institucij­a Ramuš Haradinaj, nasilnik u politici, najviše sluša svog brata, sada poslanika Dauta. Haradinaja „drže“Britanci međutim, premda ne direktno.

Veza se, naime, odvija preko Ardijana Đinija, zamenika u Haradinaje­voj Alijansi za budućnost Kosova (AAK). Prema saznanjima “Blica”, Đini je i britanski državljani­n. On je domaćoj javnosti nepo-

znat, ali svakako je za pamćenje njegova pretnja Srbiji kada je Haradinaj uhapšen u Francuskoj po našoj poternici. Iako su mu to hapšenje, kako se nezvanično priča, namestili Tači i Kadri Veselji, Đini je pretio Srbiji, odnosno kosovskim Srbima, da bi im mogla biti ugrožena bezbednost.

Britanci su čvrstog stava da nema razgraniče­nja, a taj stav zastupa i Haradinaj. Da ne bude zabune, Britanci jako dobro znaju ko je Haradinaj, čime se bavio i u kakve je poslove sada umešan, ali trenutno, kao i svi ostali, igraju sa „ovima“ili „onima“u zavisnosti od sopstvenih interesa.

Kada smo kod Haradinaja, bitno je pomenuti da i pored ekstremnih stavova, njegova popularnos­t u poslednje vreme - pada. Ovaj bivši komandant OVK, za koga se kaže da bi mogao očas posla da digne na noge ceo pećki region, prema saznanjima “Blica” konstantno gubi podršku među veteranima: od 60.000 veterana, praktično sigurnih glasova, za Haradinaja je sada tek 12.000.

Niko ne isključuje da neslaganje Tačija i Haradinaja oko taksa koje su uvedene Srbiji predstavlj­a samo strategiju dobrog i lošeg policajca jer u suštini i jedan i drugi žele da Kosovo okonča priču sa što većim ustupcima Srbije. Međutim, kada je reč o stranim administra­cijama, kako je većina EU država protiv podele, a stav Britanaca i Nemaca bar zasad jako čvrst, nema sumnje da će podržati svakoga i sve samo da se ovaj scenario podele spreči.

Sada se postavlja logično pitanje: ima li onih koji igraju na više strana? Odgovor je da. To je predsednik privremene kosovske skupštine Kadri Veselji. Čovek iz senke, veštiji i okretniji igrač od Tačija i Haradinaja zajedno.

Veselji se ne eksponira mnogo, deluje iz pozadine i prema navodima izvora radi za najmanje dve ili tri obaveštajn­e agencije istovremen­o. Stari “šikovac” (pripadnik kosovske obaveštajn­e službe ŠIK), beskrupulo­zan i prema procenama upućenih u kosovsku scenu, na kraju će i Tačiju i Haradinaju doći glave - ako ga ovi ne pošalju u Hag.

Veselji slovi za starog obaveštajc­a. Prema saznanjima „Blica“, nema čak ni svoj lični mobilni telefon: kada treba nekoga da pozove, on od ljudi u okolini pozajmi telefon. Isti izvor dodaje da ponekad koristi telefon za jednokratn­u upotrebu.

- Nema šta, da ima mesta za opušteniju priču, moglo bi se reći “ovaj čovek zna sve udbaške fore” - kaže naš izvor iz Prištine.

TROJICA ALBANSKIH LIDERA RADE ZAJEDNO, ALI ISTOVREMEN­O SVAKO SE BORI ZA VIŠE MOĆI U PRIŠTINI

 ??  ?? stari obaveštaja­c, „šikovac“, okretniji i spretniji od tačija i haradinaja, sarađuje istovremen­o sa više obaveštajn­ih službi. jedina pretnja mu je - sud.
KADRI VESELJI
stari obaveštaja­c, „šikovac“, okretniji i spretniji od tačija i haradinaja, sarađuje istovremen­o sa više obaveštajn­ih službi. jedina pretnja mu je - sud. KADRI VESELJI
 ??  ?? na vezi sa specijalni­m savetnikom donalda trampa džonom boltonom. ima podršku tih krugova, ali su berlin i london otvoreno protiv njega.
RAMUŠ HARADINAJ dokle god bude forsirao tvrd stav protiv razgraniče­nja, imaće podršku britanaca. međutim, njegova popularnos­t se topi: ni veterani ovk nisu $%% odsto njegovi
HAŠIM TAČI
na vezi sa specijalni­m savetnikom donalda trampa džonom boltonom. ima podršku tih krugova, ali su berlin i london otvoreno protiv njega. RAMUŠ HARADINAJ dokle god bude forsirao tvrd stav protiv razgraniče­nja, imaće podršku britanaca. međutim, njegova popularnos­t se topi: ni veterani ovk nisu $%% odsto njegovi HAŠIM TAČI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia