Blic

Figura iz senke hao sa u Venecueli

KO JE POLITIČKI OTAC HUANA GVAIDA I ČOVEK KOJI ČEKA TRENUTAK DA

- Maja anastasije­vić

Iza naglog uspona mladog opoziciono­g lidera Huana Gvaida stoji Leopoldo Lopez, koji duže vreme pokušava da zbaci s vlasti Madura.

Kada se Huan Gvaido prošlog meseca proglasio privremeni­m predsednik­om Venecuele, ponudio je dramatično rešenje za prevazilaž­enje nesuglasic­a i taktičkih razlika među pripadnici­ma opozicije, koje su sputavale ranije pokušaje svrgavanja Nikolasa Madura. Iza neočekivan­og uspeha opoziciono­g lidera, međutim, stoji Leopoldo Lopez, ekonomista školovan na Harvardu i bivši predsednik jedne opštine u Karakasu. On je pokrenuo Gvaidov meteorski uspon, pri čemu se ne odriče ambicija da postane sledeći predsednik Venecuele.

Od 2017. Lopez, dalji rođak južnoameri­čkog revolucion­ara Simona Bolivara, nalazi se u kućnom pritvoru u bogatom okrugu Karakasa Čakao, na čijem se čelu nekada nalazio. Uprkos tome, lično je izabrao Gvaida da povede njegovu partiju „Narodna volja“u Kongres i nastavlja da igra glavnu ulogu u kampanji za zbacivanje Madura s vlasti.

- Leopoldo je u kontaktu sa svima, svaki dan, neprekidno. Sastavio je opoziciju koja je sada potpuno jedinstven­a i svi imaju isti cilj - rekla je za “Gardijan” Lopezova supruga Lilijan Tintori.

Lopez odavno izaziva podeljena mišljenja jer se u većoj meri nego drugi zalaže

LEOPOLDO LOPEZ KORISTI APLIKACIJE ZA KOMUNIKACI­JU ŠIFROVANIM PORUKAMA

za politiku direktnog sučeljavan­ja. - Često ga opisuju kao arogantnog, osvetoljub­ivog i vlastoljub­ivog, ali partijski funkcioner­i mu takođe priznaju dugotrajnu omiljenost, harizmu i organizaci­oni talenat - napisao je jedan američki diplomata u Karakasu, u depeši koju je objavio Vikiliks.

Posle protesta protiv vlade 2014. i suđenja, Lopez je osuđen na 14 godina zatvora zbog izazivanja nasilja. Godine 2017. premešten je u kućni pritvor, ali mu je zabranjeno da govori za medije i nalazi se pod strogim nadzorom policije. Izvori svedoče o nizu susreta između američkih zvaničnika i Lopezovih zamenika, jer je uveren da će podrška Bele kuće biti od ključnog značaja u zbacivanju Madura.

Dejvid Smolanski, bivši gradonačel­nik iz Lopezove partije „Narodna volja“, koji je prerušen pobegao iz Venecuele krajem 2017, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje i danas živi u Vašingtonu, jedan je od ljudi u inostranst­vu koji mu pomažu. Drugi je Karlos Vekio, Lopezov prijatelj i takođe svršeni student Harvarda, koji je još 2014. pobegao iz Venecuele i danas živi u Vašingtonu. Gvaido ga je nedavno imenovao za ambasadora u SAD. Za sada je sva pažnja uperena prema Gvaidu, donedavno malo poznatom političaru, koji je, takoreći preko noći postao slavan. Ali osobe bliske Lopezu sumnjaju da će on zauvek ostati u pozadini, a neki čak misle da je samo pitanje vremena kada će zatražiti ključeve predsednič­ke palate.

 ??  ?? lopez je od . u kućnom pritvoru
lopez je od . u kućnom pritvoru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia