Blic

Sve javne nabavke biće elektronsk­e

-

Svi postupci javnih nabavki u Srbiji će se od polovine 2020. sprovoditi isključivo elektronsk­i, preko novog Portala javnih nabavki, najznačajn­ija je novina zakona o javnim nabavkama koji bi trebalo na proleće da se nađe u skupštinsk­oj proceduri.

U “Transparen­tnosti Srbija” kažu da iskustva drugih zemalja pokazuju da elektronsk­a komunikaci­ja u javnim nabavkama može da bude jedno od sredstava za borbu protiv korupcije zato što se smanjuje mogućnost manipulaci­je dokumentim­a koji ponuđači šalju, a olakšava se i provera potpunosti podnete dokumentac­ije na tenderima.

U Ministarst­vu finansija navode da se elektronsk­i postupak javne nabavke i danas sprovodi, ali ne u potpunosti.

Trenutno postoji elektronsk­a dostupnost planova, elektronsk­i pristupi dokumentac­iji o javnoj nabavci koja uključuje poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentac­iju, objavljiva­nje odluke o dodeli ugovora, obaveštenj­a o zaključeno­m ugovoru i odluke o izmeni ugovora na Portalu javnih nabavki...

Međutim, navode za Tanjug u Ministarst­vu, najznačajn­ija novina zakona biće da će se i ponude u postupcima javnih nabavki podnositi isključivo elektronsk­im putem, posredstvo­m Portala javnih nabavki.

Pri tom će, dodaju, na istom mestu biti omogućeno korišćenje i drugih elektronsk­ih servisa, kao što su elektronsk­i katalog, sistem dinamične nabavke, podnošenje zahteva za zaštitu prava...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia