Blic

Muž direktorke radio projekat za koji nije bio kvalifikov­an

SLAVKO KARIĆ KRŠIO ZAKON I PRE HAPŠENJA, OČEKUJE SE OSTAVKA MILICE MARČETE

- A. Janković

Osim što je uzimao mito, uhapšeni Slavko Karić, venčani suprug Milice Marčete Kaninski, direktorke Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, radio je i na projektima za koje nije bio kvalifikov­an, saznaje “Blic”.

Bura na relaciji direktorka Marčeta Kaninski - muž Slavko Karić - Institut “Vinča” ne jenjava. Poslednji u nizu skandala kada su u pitanju malverzaci­je direktorke i njoj bliskih ljudi, u kojem su uhapšeni Slavko Karić i Branko Spajić, potresao je naučne krugove, ali i potpomogao da isplivaju nove, i te kako nezakonite radnje.

Kako “Blic” saznaje, Milica Marčeta Kaninski bila je rukovodila­c projekta OI-172045: “Vodonična energija - razvoj novih materijala: elektrolit­ičko dobijanje vodonika, vodonične gorivne ćelije, izotopski efekti”. Kao “ispomoć”, uposlila je svog supruga iako je to bilo protivno zakonskim pravilima.

- Direktorka je od juna 2014. godine angažovala Slavka Karića na gorepomenu­tom projektu. Iako je Karić diplomirao fakultet za bezbednost, on nije mogao da upiše doktorske studije iz razloga što nije odbranio svoj master rad, tako da u skladu sa zakonom o NID-U (član 70) nije kao istraživac smeo da bude angažovan na projektu iz osnovnih istraživan­ja - kaže izvor “Blica”, dobro upućen u dešavanja na Institutu. Prema našim saznanjima, Karić je tek 29. oktobra 2015. godine odbranio master rad i to na fakultetu “Futura”, te je tek tada mogao da upiše doktorske studije, koje su mu bile potrebne za učešće u projektu.

Ovo nikako nije prva afera koja je potresla Vinču od dolaska Marčete Kaninski na poziciju direktorke. Kako je “Blic” pisao, direktorka je prethodno u Institutu zaposlila ili unapredila (i značajno podigla plate, vidi okvir) nizu članova uže rodbine, za koje je ova instutucij­a postala prava meka.

No, to Kariću, očigledno, nije bilo dovoljno. Podsećamo, policija je u petak, 8. februara, uhapsila Slavka Karića, direktora Centra operative Instituta za nuklearne nauke “Vinča” i Branka Spajića (31) direktora Centra za motore u tom insitututu, zbog trgovine uticajem. Njih dvojica su, prema saznanjima “Blica”, od jednog zaposlenog tražili i uzeli 4.000 evra. Kako je saopštilo Ministarst­vo unutrašnji­h poslova, sumnja se da sutražili i uzeli novac kako bi posredoval­i da oštećeni ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersk­u kuću, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse. Po svemu sudeći, Spajić je bio posrednik u ovom koruptivno­m poslu, a policija ga je privela prilikom primopreda­je novca oštećenog. Snimak akcije pokazuje Spajića sa lisicama na rukama kako broji 4.000 evra koje je na ruke dobio od radnika kog su reketirali.

 ??  ?? nižu se afere direktorke milice marčete kaninski
nižu se afere direktorke milice marčete kaninski
 ??  ?? karić i spajić uhapšeni sa mitom
karić i spajić uhapšeni sa mitom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia