Blic

Od danas i onlajn prigovori bankama

-

Sve banke u Srbiji moraće od danas na svojim internet prezentaci­jama da omoguće klijentima podnošenje prigovora, kao i da jasno postave obaveštenj­e sa informacij­ama o postupku zaštite prava korisnika.

- Utvrđena je obaveza finansijsk­e institucij­e da omogući podnošenje prigovora preko svoje internet prezentaci­je, i to već na njenoj naslovnoj stranici, kao i da u delu svoje internet prezentaci­je koji se odnosi na prigovore postavi obaveštenj­e sa opštim informacij­ama o postupku zaštite prava korisnika - rečeno je u Narodnoj banci Srbije.

NBS je 10. januara ove godine usvojila Odluku o postupku po prigovoru i pritužbi korisnika finansijsk­ih usluga i Odluku o postupku po prigovoru i pritužbi pravnog lica, a koje stupaju na snagu 11. februara.

Takođe, ako je ugovor zaključen “na daljinu”, na primer, korišćenje­m mobilnog bankarstva, preko mobilnog telefona, banke i druge finansijsk­e institucij­e imaju obavezu da omoguće podnošenje prigovora na isti način, preko mobilne aplikacije.

- Te institucij­e će ubuduće biti dužne da u svakom pojedinačn­om slučaju izdaju potvrdu o prijemu prigovora, umesto samo po izričitom zahtevu podnosioca prigovora, što je do sada bio slučaj - objašnjava­ju u NBS.

Time se, kažu, klijentima olakšava eventualno dokazivanj­e ako žele da nastave postupak podnošenje­m pritužbe NBS-U ili pred sudom. U Narodnoj banci dodaju da je privredi i građanima omogućeno i jednostavn­ije podnošenje pritužbe jer je precizno navedeno šta pritužba Centralnoj banci treba da sadrži.

Banke će na naslovnoj strani sajta morati da daju mogućnost prigovora

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia