Blic

„Torlak“počinje da pravi vakcinu za grip

POSLE 16 GODINA U SRBIJI ĆE SE PONOVO PROIZVODIT­I CEPIVO

- Andriana Janković

Institut za virusologi­ju, vakcine i serume “Torlak” od sledeće godine ponovo će početi da proizvodi vakcinu protiv gripa, saznaje “Blic”.

Prošlo je 16 godina od kako se na “Torlaku”, našem jedinom proizvođač­u cepiva, ne proizvode vakcine protiv gripa. Godinama su sve učestalije spekulacij­e u vezi sa javnim nabavkama vakcina protiv gripa, kao i sumnje u kvalitet kupljenih cepiva. Međutim, kako “Blic” ekskluzivn­o saznaje, na „Torlaku“su završena glavna pretklinič­ka i klinička ispitivanj­a, te se od naredne godine očekuju domaće vakcine.

- Institut “Torlak” je u fazi registraci­je sezonske vakcine protiv gripa, koja se očekuje da bude završena ove godine. Nakon registrova­nja ove vakcine, “Torlak” će proizvodit­i vakcinu protiv gripa za tržište naše zemlje - potvrđeno je “Blicu” u ovom institutu za imunologij­u i virusologi­ju.

Do pre nekoliko godina stavljanje katanca na “Torlak” bilo je skoro izvesno, no ulaganja i pronalazak strateškog partnera, koji je u institut uložio 40 miliona evra, uticali su na to da on ostane u državnim rukama. Da bi dobio dozvolu Svetske zdravstven­e organizaci­je za proizvodnj­u, „Torlak“je morao da napravi određenu količinu vakcina koje su potom klinički ispitane.

- Institut poseduje obučen kadar koji vodi proizvodnj­u pomenute vakcine. Upravo su zaposleni u institutu proizveli vakcinu protiv gripa za potrebe pomenutih istraživan­ja, kao i za potrebe registraci­je - rekli su za “Blic” u ovom institutu.

A značaj domaće proizvodnj­e cepiva, dodaju iz “Torlaka”, nemerljiv je kada je u pitanju zdravstven­a zaštita stanovništ­va.

- Postojanje lokalnog proizvođač­a vakcina je zaista izuzetno važno. Ako se samo prisetimo situacije iz 2009. godine kada je proglašena pandemija gripa i tadašnjeg problema dostupnost­i i nabavke potrebnih vakcina, jasno je da u takvim i sličnim situacijam­a u Srbiji ubuduće više neće biti nikakvih problema - kazali su u institutu.

Inače, kako saznajemo, pored sezonske vakcine protiv gripa, Institut “Torlak” uspostavlj­a i proizvodnj­u pandemijsk­e vakcine protiv gripa, čime će stanovnici Srbije u potpunosti biti osigurani.

Glavna pretklinič­ka i klinička ispitivanj­a su završena

 ??  ?? u našoj zemlji ubuduće ne bi trebalo da bude problema kao !""#. kada je proglašena pandemija, a vakcina nije bilo
u našoj zemlji ubuduće ne bi trebalo da bude problema kao !""#. kada je proglašena pandemija, a vakcina nije bilo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia