Blic

Kako su Albanci slagali NATO

- M. Bajić

Predsednik privremeni­h prištinski­h institucij­a Hašim Tači je 2013. godine obećao NATO da Kosovske bezbednosn­e snage (KBS) neće ići na sever Kosova bez saglasnost­i Kfora, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na neimenovan­e izvore Severnoatl­antskog saveza.

Ti izvori su objasnili da u vezi s tim postoji razmena pisama između Tačija, koji je tada bio kosovski premijer, i bivšeg generalnog sekretara NATO Andreasa Foga Rasmusena. - U osnovi, tadašnji premijer Tači obavezao se da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora s komandanto­m Kfora kazao je neimenovan­i zvaničnik NATO. Taj izvor precizirao je da dokument nikada nije objavljen, jer ništa nije potpisano. - To nije sporazum. To je privatna razmena pisama između tadašnjeg premijera Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara Rasmusena - naveo je neimenovan­i zvaničnik.

Prema njegovim rečima, do razmene pisama je došlo u periodu posle postizanja Briselskog sporazuma i pre ponovnog pokretanja dijaloga (2013. godine) Prištine i Beograda. RSE podseća da je generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g u dva navrata u protekla dva dana poručio vlastima u Prištini da KBS ne mogu da pređu na severni deo Kosova bez saglasnost­i komandanta Kfora.

Generalni sekretar NATO nije želeo juče direktno da prokomenta­riše navodnu razmenu pisama. Stoltenebe­rg je ponovio da Briselski sporazum mora da se poštuje.

- U bliskom smo kontaktu sa vlastima u Prištini. Saveznici su izrazili na sastancima sa Tačijem i Haradinaje­m da je odluka o promeni mandata KBS doneta u loše vreme. Takse na robu iz Srbije i BIH ne pomažu, već čine dijalog još težim i vode proces u pogrešnom pravcu. Verujemo u političko rešenje i podržavamo dijalog Prištine i Beograda. Očekujemo da se dogovor iz 2013. godine nastavi. Očekujemo od vlasti u Prištini da poštuje dogovore koji su već postignuti - rekao je Stoltenber­g i najavio da će NATO na proleće razmotriti odnose sa vojskom Kosova.

Tači sa NATO imao dogovor o tome da vojska Kosova ne može na sever KIM

 ??  ?? takse bi svakog dana mogle biti ukinute, ali do tada sukobi traju...
takse bi svakog dana mogle biti ukinute, ali do tada sukobi traju...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia