Blic

Tači Haradinaju: Prijatelj SAD bi poslušao savete

NASTAVLJA SE SUKOB PRIŠTINSKO­G PREDSEDNIK­A I PREMIJERA U iščekivanj­u konačnog ukidanja taksa na proizvode iz Srbije ne prođe dan da predsednik i premijer tzv. Kosova ne ukrste mačeve. Hoće li Haradinaj konačno popustiti ili će vlada pasti?

- Mihailo Jovićević

Početkom nedelje stvari su izgledale zaoštrene do tačke pucanja: Tači je nastavio da ponavlja da se odluka o taksama mora ukinuti jer Kosovo nema koristi od daljeg “inaćenja” sa SAD; Haradinaj je ponovo rekao da će takse biti ukinute tek kada Srbija prizna Prištinu, te da nema te pretnje (uključujuć­i i američke sankcije) koje bi mogle da ga kao premijera pokolebaju u toj odluci.

U sredu je, međutim, došlo do određenog omekšavanj­a stavova, pa je Haradinaje­v savetnik Donjet Gaši rekao da je vlada spremna da ukidanje taksa razmatra ukoliko predlog dođe od nekog od ministara u Haraindaje­vom kabinetu.

Juče je, ipak, razmenjen još po jedan plotun s obe strane. Najpre je predsednik jasno stavio do znanja šta misli o postupcima premijera.

- Možeš da budeš prijatelj kad poštuješ savete. Nema lidera koji bi mogao da ugrozi prijateljs­tvo SAD sa narodom Kosova. Vlasti su odvojene, vlada mora donositi strateške odluke vezane za evroatlant­sku budućnost - rekao je Tači za RTK, podsećajuć­i na stav premijera Ramuša Haradinaja da u isto vreme odbije da ukine takse na robu iz Srbije i očuva prijateljs­tvo sa SAD, koje traže ukidanje taksa.

Potom se oglasio i premijer, i to nakon novih konsultaci­ja koji su obavili lideri pet stranaka koje čine vlast u Prištini - Tačija, Haradinaja, Veseljija, Ljimaja i Pacolija. Haradinaj je rekao da smatra da ni Hašim Tači ni on nisu portparoli Amerike.

- Amerika govori sama za sebe, ni predsednik ni ja ni bilo ko nije glasnogovo­rnik Amerike, nema potrebe da razgovaram­o s njima. Oni govore sami za sebe, poznaju me, objašnjava­ju stvari - rekao je Haradinaj odgovaraju­ći na pitanje novinara da komentariš­e različite stavove njega i Tačija u vezi sa pitanjem suspenzija taksa.

Inače, lideri privremeni­h prištinski­h institucij­a potvrdili su na pomenutom sastanku platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom, koja će biti prosleđena parlamentu na usvajanje. Haradinaj je, inače, rekao da na sastanku nije bilo reči o taksama jer je platforma „u ovom trenutku važnija”.

- Konačno, imamo sporazum o kosovskoj platformi o nastavku dijaloga i mislim da je platforma održiv dokument principa i ciljeva koje Kosovo ima u dijalogu. Dokument proizlazi iz Ustava - rekao je Haradinaj, prenela je prištinska „Koha”.

Podsećamo, vlasti u Prištini povećale su na 100 odsto takse na robu iz Srbije i BIH u novembru prošle godine, kao „osvetu” (što je i bilo zvanično obrazložen­je nerazumnog poteza) zbog toga što Kosovo nije primljeno u Interpol. Na blokadi ulaska Prištine u najvažnije međunarodn­o policijsko telo Srbija je aktivno radila lobirajući među državama saveznicam­a. Ubrzo nakon uvođenja taksa oglasili su se predstavni­ci EU koji su oštro osudili ovakav potez, koji je u koliziji sa politikom otvorenih tržišta i regionalne saradnje. U tome im se pridružila i Bela kuća - državni sekretar Majk Pompeo lično je pisao Prištini.

U TRI MESECA OD KAD SU TAKSE UVEDENE SUKOB DVOJICE ALBANSKIH LIDERA JE ESKALIRAO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia