Blic

Pred Skopljem teški izazovi

SEVERNU MAKEDONIJU NA PUTU KA NATO ČEKAJU

- Milica Bajić

Nedelju dana nakon što su sve zemlje članice NATO potpisale Protokol o pristupanj­u Severne Makedonije tom savezu, Skoplje je prvi put imalo svoju stolicu na sastanku ministara odbrane Severnoatl­anskog saveza.

To, ipak, i dalje ne znači da je ta bivša jugosloven­ska država postala član. Do tog statusa deli je nekoliko koraka, ali ni tada se severnomak­edonska NATO priča ne završava.

GODINU DANA DO ČLANSTVA

Da bi Severna Makedonija postala punopravni član najvećeg vojnog saveza na svetu, sve zemlje članice moraju da ratifikuju Protokol u svojim nacionalni­m parlamenti­ma.

Prva je to učinila Grčka, zatim Slovenija, a treći parlament u kojem će se to dogoditi (prema najavama, juče u toku dana) je Albanija. To znači da je Skoplju do punopravno­g članstva ostalo da još 26 parlamenat­a zemalja članica potvrdi taj dokument. Pitanje na koje niko sa sigurnošću ne može da odgovori je kada će se to dogoditi.

- Nisu svi parlamenti NATO saveznika podjednako brzi. Ako se vodimo iskustvima iz prošlosti, možemo očekivati da proces ratifikaci­je protokola o pristupanj­u Skoplja potraje 12 meseci. Naša očekivanja su da bi Severna Makedonija mogla da postane punopravni član do sledećeg proleća – rekao je zvaničnik NATO na jednom od brifinga na marginama sastanka ministara odbrane.

Makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska nije želela da komentariš­e ovaj rok, rekavši samo da „Skoplje želi da to bude što pre“. Iako, kako se moglo čuti u Briselu, političkih prepreka za ratifikaci­ju zasad nema, ukoliko taj proces zaista potraje godinu dana, to znači da se neće ostvariti tvrdnje koje su prethodnih dana kružile regionalni­m medjima da će Severna Makedonija postati punopravni član NATO do samita krajem godine u Londonu. MESTO ZA STOLOM I TRI KLJUČNE OBLASTI REFORMI

Ipak, Skoplje neće morati predugo da čeka da se uključi u aktivnosti Severoatla­nskog saveza. I do sada je bilo aktivne saradnje u okviru KFOR-A, a od prošle nedelje, kada su sve članice potpisale Protokol, Severna Makedonija učestvuje na skoro svim sastancima na poziv.

- Do punopravno­g članstva Skoplje neće imati pravo glasa, ali učestvuju u raspravama, mogu da postavljaj­u pitanja, njihov glas se čuje. Cilj je da vide šta će se od njih očekivati kada budu punopravan član. Zato nam je važno da ih uključimo u naš rad – rekao je zvaničnik NATO. Upravo to se dogodilo na prvom ovogodišnj­em sastanku ministara odbrane NATO. Radmila Šekerinska bila je prisutna, što je ocenjeno kao dokaz da se, iz političke perspektiv­e, stvari pomeraju napred.

Ono što ostaje su reforme, što je proces koji i dalje traje i trajaće u budućnosti. U prilog tome govori i program nastavka reformi na koji se Severna Makedonija obavezala pre nego što je potpisala Protokol o pristupanj­u.

- Za NATO tri ključne oblasti koje ćemo nastaviti da pratimo su vladavina prava, reforme u oblasti odbrane da bismo bili sigurni da je zemlja spremna da se u potpunosti integriše u NATO strukturu i treća oblast su obaveštajn­e službe, jedna od najtežih i najosetlji­vijih. Reforme u sve tri oblasti dobro napreduju, a mi ćemo sa vladom u Skoplju nastaviti da radimo na tome – rekao je zvaničnik NATO.

Kako je rečeno, u nared-

nom periodu „nekoliko timova NATO nastaviće da dolaze u Skoplje i u ostatak zemlje da se uvere da je sve spremno za ulaz zemlje u Severnoatl­anski savez kako sa tehničke, tako i sa pravne strane“.

Pitanje o kojem se takođe diskutoval­o u Briselu jeste i koliko će vremena imati Severna Makedonija da podigne nivo izdvajanja za vojsku na dva odsto nacionalno­g BDP-A, što NATO traži od svojih članica.

- Severna Makedonija ima isti vremenski rok kao i sve ostale članice, što je 2024. godina. Dogovor koji smo postigli 2014. na samitu u Velsu je da će svi postići taj cilj u narednih deset godina od tog samita. To očekujemo da ispuni i Severna Makedonija – rekao je NATO zvaničnik i dodao da je Skoplje od kada je došla nova vlast povećalo izdvajanja za vojsku.

 ??  ?? SKOPLJE NEĆE MORATI PREDUGO DA ČEKA DA SE UKLJUČI U AKTIVNOSTI SEVERNOATL­ANTSKE ALIJANSE
SKOPLJE NEĆE MORATI PREDUGO DA ČEKA DA SE UKLJUČI U AKTIVNOSTI SEVERNOATL­ANTSKE ALIJANSE
 ??  ?? zavijorila se zastava nato u skoplju
zavijorila se zastava nato u skoplju
 ??  ?? makedonija mora da poveća izdvajanja za vojsku
makedonija mora da poveća izdvajanja za vojsku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia