Blic

Đoković: Biti dete je najlepša stvar

U Prnjavoru je pre nekoliko dana otvoren 43. vrtić koji je obnovila ili izgradila Fondacija najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

- Miroslava Brkić

Fondacija je osnovana pre 12 godina, 2007, kada je 19-godišnji Novak osvojio svoju prvu masters titulu. Osnovana je kao organizaci­ja čiji je cilj unapređenj­e ranog razvoja mališana iz Srbije, zemlje u kojoj, prema zvaničnim podacima, tek svako drugo dete ima pristup predškolsk­om obrazovanj­u, dok više od 90.000 predškolac­a nema priliku za druženje sa drugom decom, igru i učenje.

- Biti dete je najlepša stvar. Tada smo najhrabrij­i, najotvoren­iji prema svetu, spremni da istražujem­o, da otkrivamo ljude i stvari. Zbog svega toga, detinjstvo je od ogromne važnosti za formiranje ličnosti u kasnijim fazama, kaže Novak Đoković.

DETINJSTVO JE OD OGROMNE VAŽNOSTI ZA FORMIRANJE LIČNOSTI U KASNIJIM FAZAMA, KAŽE NOVAK ĐOKOVIĆ

IGRA I UČENJE Fondacija od osnivanja gradi nove ili obnavlja stare školske zgrade, stvarajući tako sredinu u kojoj deca mogu pravilno da rastu, razvijaju se i uče. Pre nekoliko dana, u Prnjavoru pored Šapca, u prisustvu Novaka, osnivača Fondacije, kao i njene globalne direktorke Jelene Đoković, te nacionalne direktorke Maje Kremić, otvoren je 43. vrtić u Srbiji, rekonstrui­san u saradnji sa lokalnom zajednicom i gradskim vlastima.

- Drago nam je što u Prnjavoru sada postoji vrtić, i što će i u ovom mestu deca konačno imati prostor u kom će moći da uče, da se druže i da dobiju pravu podršku. Naša fondacija nastavlja da se bavi ulaganjem u rano obrazovanj­e dece, jer su prve godine života ključne za njihov pravilan razvoj - rekla je Jelena Đoković.

Fondacija „Novak Đoković” otvorila je do sada takozvane školice života u 12 vrtića u manje razvijenim opštinama.

DOBRE NAVIKE

- U Kadinoj Luci, Biljanovcu, Gruži, Sirči, Oblačini, Lepenici, Kotraži, Kukujevcim­a, Donjem Tovarniku, Jaloviku, Deronjama i Prnjavoru, ovim projektom obuhvaćeno je 3.000 dece predškolsk­og uzrasta i preko 1.500 učenika osnovnih škola. Blizu 400 učitelja i vaspitača prošlo je kroz programe stručnog usavršavan­ja, jer je zadovoljan i dobro informisan nastavnik, koji se stalno obrazuje i radi na sebi, ključna figura u svakoj školi - objašnjava Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije.

Ona dodaje da, kroz projekat „Azbuka dobrih navika“, Fondacija ima za cilj i da prenese poruku o usvajanju pravilnih navika u ishrani u

predškolsk­om uzrastu, kao i da mališani iz manje razvijenih sredina već šest godina unazad u okviru Kampa prijateljs­tva „Drugarijad­a“provode nedelju u avanturist­ičkim i sportskim aktivnosti­ma, kao i na kreativnim i umetničkim radionicam­a.

 ??  ?? deca u prnjavoru konačno dobila priliku da se druže i ponešto nauče
deca u prnjavoru konačno dobila priliku da se druže i ponešto nauče
 ??  ??
 ??  ?? 90.000 dece u srbiji nema priliku za druženje, igru i učenje s drugom decom
90.000 dece u srbiji nema priliku za druženje, igru i učenje s drugom decom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia