Blic

Svi Titovi naslednici

-

Miša Broz

Aleksandar Mišo Broz rođen je 1941. u Titovoj vezi sa Hertom Has. Posle završenog fakulteta, radio je u privredi, a nakon osamostalj­enja Hrvatske 1991. bio je njen ambasador u Rusiji. Iz braka sa suprugom Mirom ima ćerku Aleksandru Sašu (1969) i sina Andreja (1973). Njegova ćerka, poznata je hrvatska pozorišna rediteljka. Mišo ima dve unuke koje žive u Zagrebu - Saru od ćerke, a Luku od sina. Mišo se dugo ne pojavljuje u javnosti pa tako nije reagovao ni na uklanjanje ploče sa imenom njegovog oca sa zagrebačko­g trga pre dve godine. U oktobru 2017. je objavljeno da je godinama nezakonito koristio kuću u Samoboru, jednu od Titovih rezidencij­a, za šta mu je zaprećeno kaznom od 135.000 evra. Kad se govorilo o raspodeli Titove imovine, Mišo se nije izjašnjava­o, jedino se znalo da je hteo da kupi još jedan deo zemlje oko Titovog vinograda u Samoboru.

Aleksandra Saša

Dok Mišo živi povučeno, njegova ćerka Saša je mnogo aktivnija. Ona je poznata rediteljka. Nekadašnja je direktorka Istarskog narodnog pozorišta. Saša je u Zagrebu pohađala Školu za klasični balet i ritmiku. Školovanje je nastavila u Rusiji, a po završetku studija i povrede stopala prekinula je karijeru, da bi se vratila u Hrvatsku, gde je upisala smer pozorišne režije. Do sada je režirala u mnogim pozorištim­a u Zagrebu i regionu. Bila je višegodišn­ji saradnik HRT-A i četiri puta je režirala dodelu Nagrade hrvatskog glumišta.

Sara

Sašina ćerka Sara je student Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a 2017. imala je svoju prvu samostalnu izložbu. Njene fotografij­e na društvenim mrežama 2018. izazvale su veliku pažnju.

Andrej Broz

Mišin sin Andrej diplomirao je na moskovskom univerzite­tu Lomonosov i radi kao konsultant u kompaniji “Kombis”. Živi u Zagrebu, gde u slobodno vreme uzgaja povrće i kaže da živi kao i svi drugi obični građani Hrvatske.

Zlatica

Žarkova kćerka Zlatica je penzionerk­a i živi u Beogradu. Ona je u intervjuu iz 2010, govoreći o prednostim­a prezimena Broz, rekla da je “u to vreme poreklo iz te porodice donosilo više obaveza i odgovornos­ti, nego prednosti u životu”, te istakla da se od njih očekivalo da budu “deca za primer”. Zlatica ima dva sina, Vukašina (1973) i Ivanu (1976).

Žarko Broz

Tito je u pet brakova - od čega tri zvanična - dobio dvoje dece, sinove Žarka i Mišu, te šestoro unuka Jošku, Zlaticu, Edvarda, Svetlanu, Aleksandru i Andreja. Sin Žarko je rođen 1924. u Titovom prvom braku sa Pelagijom Belousovom, a preminuo je 1995. u Beogradu. Ženio se tri puta i dobio četvoro dece. Sa Ruskinjom Tamarom Veger dobio je sina Josipa “Jošku” (1947) i ćerku Zlaticu (1949), dok je u braku sa Terezom Kujundžić dobio sina Edvarda (1951), a u trećem, sa Zlatom Jelinek, ćerku Svetlanu (1995). Žarkova deca danas žive u bivšim jugosloven­skim republikam­a - Joška i Zlatica su u Srbiji, Edvard u Hrvatskoj, a Svetlana u BIH.

(na slici: Tito sa Pelagijom i malim Žarkom)

Josip Broz

Žarkov sin Josip Joška Broz radio je u policiji, a posle se bavio ugostitelj­stvom, nakon čega je postao politički aktivan. Sada je poslanik SPS-A u skupštini i predsednik Komunistič­ke partije i Udruženja građana “Josip Broz Tito”, osnovanog 2005. Na parlamenta­rnim izborima 2003. bio je na čelu koalicije četiri stranke, a u predizborn­oj kampanji koristio je Titov lik i slogan “Gde ja stadoh, ti produži”. Tada nije ušao u Skupštinu, ali je u tome uspeo 2016, na vanrednim izborima.

Svetlana

Žarkova ćerka Svetlana je lekarka, autorka i članica nekoliko uglednih nevladinih organizaci­ja. Bila je kardiolog na VMA, a već godinama živi u Sarajevu. Udavala se četiri puta i ima dvoje dece, sina Ivana (1978) i ćerku Sonju (1982). Pre 10 godina objavila je knjigu „Dobri ljudi u vremenu zla“.

Edvard Broz

Žarkov sin Edvard je 1992. izazvao saobraćajn­u nesreću u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović. Edvard je sa 2,05 promila alkohola u krvi seo za volan, zbog čega je optužen za izazivanje nesreće u pijanom stanju. Ima ćerku Kristinu i sina Žarka. On se 2012. požalio da mu nedostaje Srbija jer zbog sudskog postupka nije mogao da napusti Hrvatsku.

 ??  ?? SIN UNUKA PRAUNUKA UNUK UNUKA UNUK UNUK SIN UNUKA
SIN UNUKA PRAUNUKA UNUK UNUKA UNUK UNUK SIN UNUKA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia