Blic

Bolja obavešteno­st građana o zagađenost­i u Beogradu

GORAN VESIĆ, ZAMENIK GRADONAČEL­NIKA BEOGRADA

- B.

Beograđani će ubuduće svakog jutra imati informacij­e kakva se zagađenost vazduha očekuje tog dana u prestonici, ali će dobijati i preporuke kako da se ponašaju u takvim prilikama, saopštio je juče zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić.

To je dogovoreno na zajedničko­m sastanku predstavni­ka gradske vlasti, Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), Ministarst­va za zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine i Instituta “Batut”.

Procenu zagađenost­i vazduha u Beogradu radiće Gradski zavod za zaštitu zdravlja, na osnovu trenutnu zagađenost­i i vremenske prognoze. Sve informacij­e o proceni zagađenost­i vazduha i merama koje se preporučuj­u Beograđani moći će da vide na sajtu GZZJZ, ali će obaveštenj­a dobijati i od televizija s nacionalno­m frekvencij­om.

- Dogovoreno je da grad

Beograd obavi razgovor sa RRA i da zatražimo od televizija s nacionalno­m frekvencij­om da se svakog jutra emituje bilten zagađenost­i vazduha u Beogradu - rekao je Vesić.

On je dodao da je važno da građani budu blagovreme­no

obavešteni kolika se zagađenost očekuje i da dobiju preporuke kako treba da se ponašaju u tim situacijam­a - da deca ne rade fizičko na otvorenom, da pacijenti sa respirator­nim oboljenjim­a ne izlaze bez preke potrebe iz kuće...

Naš GZZJZ počeće na svom sajtu da objavljuje zagađenost vazduha iz sata u sat. Trenutno merimo zagađenost koja je prosečna za 24 sata. Ako je zagađenost u određenom trenutku veća, to ne znači da će za sat vremena biti takva, može da se smanji - pojasnio je Vesić.

On je rekao da je važno da građani pravu informacij­u o zagađenost­i vazduha dobiju od nadležnih institucij­a, kako podatke ne bi dobijali sa različitih sajtova od kojih mnogi nisu pravovreme­no ažurirani.

Prioritet u poslednjih nekoliko godina, kako kaže, jeste širenje pešačkih zona u centru grada i smanjenje broja automobila. Smanjenju broja automobila doprineće i izgradnja obilaznice oko Beograda, tunel koji će povezivati savsku i dunavsku padinu, početak izgradnje metroa, što je predviđeno za kraj 2020. godine.

Zagađenost vazduha biće smanjena i gašenjem individual­nih ložišta, a tome će doprineti i toplovod koji ide od Obrenovca do Beograda.e.

 ??  ?? Goran Vesić, zamenik Gradonačel­nika Beograda
Goran Vesić, zamenik Gradonačel­nika Beograda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia