Blic

OSTAVITE FLAŠU DA VAS DECA NE BI OSTAVILA

Kada deca postanu svesna da problem nije u njima, razdire ih isto pitanje - zašto mama ne prestaje da pije ako me voli, kaže Danica Bošković Đukić, psihoterap­eut.

- Branka Gajić

Po uobičajeno­m shvatanju, dobra majka je nežno, brižno, pažljivo biće i neprimeren­o je da bude zavisnica od alkohola, pijanica, alkoholiča­rka, kako god je zvali. Pa opet, neka deca neretko odrastaju uz majku koja u kući pokazuje lice koje niko drugi ne poznaje. Pod uticajem alkohola nije sposobna da se brine o sebi niti o deci, a ona ne znaju da takva situacija nije normalna. Ipak, veoma rano postaju depresivna, nesigurna i teško im je da priznaju da se u njihovoj kući dešava nešto čega se stide.

Majke koje piju najčešće to rade u svoja četiri zida, kad ih niko ne vidi. Njih takve nećete sresti na ulici. Ne pokazuju se javno jer su često svesne problema, ali zavisnost od alkohola je ipak jača od razuma. Deca čije su majke alkoholiča­rke ćute i trpe iza zatvorenih vrata, među ta ista četiri zida. Kakve posledice to ostavlja na njih i da li je moguće rešiti probleme koje zbog majčinog pijanstva vuku iz detinjstva, pitali smo dr Danicu Bošković Đukić, bračnog i porodičnog psihoterap­euta iz Instituta za mentalno zdravlje.

- Odrastanje uz majku koja pije ostavlja pustoš u dečjoj duši. Patnja, bol, ljutnja i beznađe su osećanja koja ta deca nose kroz život, a posledice tog problema mogu uspešno da prevaziđu porodičnom terapijom u specijaliz­ovanim ustanovama. Taj proces nije lak, međutim, ako se sprovede na pravi način, rezultati su vidljivi i značajni za celu porodicu - kaže dr Đukić, koja je sa koleginico­m Anđelkom Jelčić bogato terapeutsk­o iskustvo pretočila u knjigu „Put leptira“.

Priče o propadanju i oporavku koje su sa njima na terapijama delile žene, majke ili ćerke sa problemom alkoholizm­a pravi su putokaz za sve one koji su

ODRASTANJE UZ MAMU KOJA PIJE OSTAVLJA PUSTOŠ I TRAJNE POSLEDICE U DEČJOJ DUŠI

se osvestili i prihvatili da izlaz postoji.

- Zauvek ću se sećati trenutka kada je preko puta mene sela devojka lepe spoljašnjo­sti, sa gordim držanjem tela. Na prvi pogled samouveren­a, mlada žena koja je spremna da se suoči sa svim životnim izazovima. Samo jedan deo njene pojave činio ju je našim klijentom. U njenom suznom pogledu ogledali su se tuga, očaj i nemoć koje bi mnogi povezali sa nekim ljubavnim problemom. Ipak, suze su bile posledica višegodišn­je patnje, bola, ljutnje i beznađa usled majčinog alkoholisa­nja. Došla je da razreši životnu dilemu: da okrene leđa i ode negde u svet daleko od kuće ili po ko zna koji put da moli majku da prestane da pije - ispričala je naša sagovornic­a, ilustrujuć­i ovim primerom prvi korak na putu izlečenja cele porodice koja pati zbog poroka jednog člana, u ovom slučaju - majke.

Uz mnogo upornosti terapeuta i porodice pomenutoj devojci se vratio osmeh na lice, a kako je na kraju svih terapija rekla, najsrećnij­a je što joj se majka konačno vratila.

 ??  ?? Kada Su pijane, majke retko izlaze iz Kuće. one piju Kada ih niko ne vidi, jer Su Svesne problema
Kada Su pijane, majke retko izlaze iz Kuće. one piju Kada ih niko ne vidi, jer Su Svesne problema

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia