Blic

Spasli ljude iz smetova

MALJKOVIĆ, ZEČEVIĆ I VIŠACKI SPASAVALI LJUDE IZ SMETOVA

- P. Đ.

Spuštajući se sa Jahorine, primetili smo četiri devojčice i čoveka u kombiju. Bili su zatrpani i nisu mogli da se izvuku. Pritrčali smo u pomoć - kaže Božidar Maljković, predsednik Olimpijsko­g komiteta.

Olimpijski komitet u sastavu Božidar Maljković, Žarko Zečević i Đorđe Višacki tokom snežnog nevremena našao se na pravom mestu i spasao četiri devojčice, biatlonke iz Slovenije, i njihovog trenera Janeza Mariča. Silazeći sa Jahorine, na kojoj su boravili u sklopu Evropskog olimpijsko­g festivala mladih, Maljković, Zečević i Višacki su naleteli na kombi, koji je pored puta bio zatrpan snegom, zbog velike oluje koja se širila planinom.

- Spuštajući se sa Jahorine, pri samom vrhu, primetili smo u snegu četiri devojčice i čoveka u kombiju slovenačke registraci­je. Bili su zatrpani i nisu mogli da se izvuku. Devojčice su već bile dobro promrzle i uplašene. Mariču su ruke bile potpuno plave. Mi smo zaustavili službeni auto i pokušali da poguramo, nije išlo. Setio sam se da mi je kolega spakovao novi komplet lanaca od plastike, pa smo ih stavili na točkove. Tako smo uspeli da ih izvučemo. Bila je teška situacija. Mogli su da se smrznu, a možda nešto i gore - priča za „Blic“Maljković.

Kada su sišli sa planine, priča se brzo pročula.

- Mi smo išli ispred, a oni iza nas dok se nismo spustili. Čim smo stigli, krenule su čestitke jer je Marič javio telefonom da smo ih spasli. Primili smo čestitke od predsednik­a Olimpijsko­g komiteta Slovenije Bogdana Gabroveca, generalnog sekretara, čak je i predsednik Olimpijsko­g komiteta Evrope Janez Kocijančič došao da čestita. Ma, bila je cela Evropa tu, proneo se glas.

Skromnost je vrlina velikih, baš kakvim se ovaj trio pokazao u ovoj situaciji.

- Ne mislim da je to neki poseban podvig. Za ljude koji su vaspitavan­i kao nas trojica, to je normalna stvar. Svaki od nas ima ćerku i mi smo zamišljali naše ćerke u toj nevolji. Mene brine 30, 40 automobila, džipova i kamiona koji nisu stali da pruže pomoć. A koliko je nevreme bilo pokazuje i to da su sva takmičenja bila odložena - dodao je Božidar Maljković, predsednik Olimpijsko­g komiteta.

 ??  ?? Olimpijski komitet: maljković, milica mandić, višacki, Zečević i Obradović
Olimpijski komitet: maljković, milica mandić, višacki, Zečević i Obradović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia