Blic

Zvezda kreće u napad na „Žućka“

Crveno-beli bez Odža, Fajea i Riversa od 19.30 časova igraju protiv Dinamika. Od 17 sati duel Mege i Borca.

- Jelena Medić

Sinoćnim utakmicama Partizan - Novi Pazar i FMP - Sveti Đorđe u Nišu je počeo završni turnir Kupa Radivoja Koraća. “Čair” će, kao i svake godine, biti poprište najbolje srpske košarke koju imamo, a osam najboljih timova razigrava za polufinale (petak) u dva dana.

Znaju dobro košarkaši Crvene zvezde koliko je bitno da ovog vikenda osvoje trofej Kupa Srbije. Odavno prvi pehar u sezoni nema težinu kao nekad, ali osvajanje “Žućkove levice” je, kao i uvek, stvar prestiža. Onaj ko se domogne trofeja u Nišu, u nastavak sezone, u kojem se timovi bore za trofej u ABA ligi, ulazi napumpan samopouzda­njem. Na svojoj koži su prošle godine crveno-beli osetili šta znači kada se od večitog rivala izgubi u finalu u „Čairu”. Baš negde prošle godine u ovo vreme javili su se prvi problemi za Zvezdu, koji su kulminacij­u imali u finalu na Jadranu protiv Budućnosti. Zato je i Ognjen Dobrić pred put na jug Srbije poručio:

- Kada se osvoji pehar, onda je sve lepše! Ako izgubimo, onda je u nastavku sezone teže.

Šampion Srbije će pohod ka prvoj tituli u sezoni započeti danas od 19.30 časova protiv Dinamika, ekipe koja se bori za plej-of druge ABA lige. Iako će u tom meču sve zavisiti od Zvezde, neophodno je da izabranici Milana Tomića odigraju maksimalno ozbiljno i koncentris­ano svih 40 minuta.

- Razmišljam­o samo o Dinamiku. Ne idemo dalje od tog duela. Poučeni iskustvom od prethodne godine, za ovaj meč se spremamo kao za finale. Koncentris­ani smo na sebe i svoju igru - rekao je kapiten Branko Lazić. On je dobio udarac u mišić još 8. januara u Malagi i od tada nije igrao.

- Prošlo je pet nedelja od povrede. Počeo sam da treniram i dobro se osećam. Drago mi je što je ekipa reagovala sa tri pobede posle ispadanja iz Evrokupa i što smo u uzlaznoj formi. Atmosfera je na visokom nivou i tako će biti do kraja sezone. To je ono što će nas održati na najvišem nivou.

Koliko je Kup specifično takmičenje opisuju i reči Marka Kešelja.

- To je kratko takmičenje gde sa tri utakmice možeš da dođeš do titule. Imali smo dovoljno vremena da treniramo, da se osvežimo i da se spremimo za Niš. Svako na Kupu ima svoje ambicije, imamo ih i mi. Znaju se, najviše su, uvek. Mi imamo dobru atmosferu i željno očekujemo start turnira rekao je Kešelj.

Inače, Milan Tomić je odlučio da sa spiska precrta Majkla Odža, Mohameda Fajea i Kej Sija Riversa, a u timu ostavi Džoa Reglanda, Stratosa Perperoglu­a, Bilija Berona i Majka Cirbesa.

Njihov izazivač biće Dinamik. Ekipa Vladimira Đokića igra dobro, bori se za plasman u plej-of druge ABA lige, ali u tom meču Zvezda će se pitati za sve. Pokretačka snaga tima sa Dorćola su nekadašnji igrači Partizana - Andreja Stevanović s prosekom od 15 poena, dok mladi Miloš Glišić beleži samo poen manje, uz gotovo sedam uhvaćenih lopti i po jednu blokadu i ukradenu loptu. Konce vuče i Dušan Kutlešić, koji sa svoje 24 godine već ima značajno iskustvo igranja u Kupu sa Metalcem, FMP i Vršcem.

Pored Zvezde i Dinamika, danas će se igrati i meč Mega Bemaks - Borac. To je potencijal­no najneizves­niji duel četvrtfina­la. Borac je prošlih godina znao da bude trn u oku i klubovima iz Jadranske lige. Malo je falilo da i sami budu deo tog društva, ali ih je poraz u polufinalu od Krke na prošlogodi­šnjem fajnal foru u Čačku odvojilo od velikog iskoraka. Ipak, puleni Jovice Arsića će protiv Mege pokušati da opravdaju ulogu najboljeg tima KLS i zaprete klincima Dejana Milojevića. Megi primarni cilj nije osvajanje novog pehara, ali će zasigurno pokušati da se okiti pobednički­m oreolom ako se za to ukaže šansa. Zbog toga će mladi i izuzetno talentovan­i Milojeviće­v sastav imati šansu da se dokaže i krene stopama prethodnik­a. Najveći fokus biće na dvojici velikih nada kluba - Nikoli Miškoviću i oporavljen­om Adamu Mokoki, pošto je Goga Bitadze promenio sredinu, a Ognjen Čarapić neće moći da učestvuje na turniru zbog problema sa povredom. Svoju šansu iz drugog plana vrebaće i sve bolji Luka Ašćerić koji je proteklog vikenda bio MVP 19. kola ABA lige.

 ??  ?? branko lazić će prvi put posle 8. Januara zaigrati u crveno-belom dresu
branko lazić će prvi put posle 8. Januara zaigrati u crveno-belom dresu
 ??  ?? Mega će pokušati da ponovi 2016. kada Je osvojila kup (na slici branislav ratkovica)
Mega će pokušati da ponovi 2016. kada Je osvojila kup (na slici branislav ratkovica)
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia